17 hrvatskih kandidatura za Europsku turističku destinaciju izvrsnosti

Slika /arhiva/HTZ_new_01.jpg

Novost u projektu „Volim Hrvatsku“, koji je otpočeo početkom tjedna u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, je odabir najbolje nove seoske destinacije na području ruralnog turizma u pilot projektu Europske turističke destinacije izvrsnosti.

Za ovaj pilot projekt Europske unije do isteka roka za prijavu 28. veljače u Glavni ured HTZ-a koji provodi izbor stiglo 17 kandidatura: Pustara Višnjica, Sv. Martin na Muri, Veliko Trojstvo, Sirač, Stara Kapela, Sibinj, Ivankovo, Bilje, Karanac, Brod na Kupi, Lokve, Dobrinj, Lovranska Draga, Roč, Hum, Bačva i Sveti Vinčenat.

Povjerenstvo HTZ-a (u suradnji s turističkim zajednicama na području spomenutih županija), obišlo je teren i ocijenilo kandidirane destinacije te će do 15. travnja proglasiti najbolju destinaciju s područja ruralnog turizma Hrvatske i o odluci će izvijestiti Savjetodavni odbor za turizam (TAC) u okviru Europske komisije.

Nacionalni kriteriji za izbor Europske turističke destinacije izvrsnosti izrađeni su na osnovu općih europskih kriterija. Nacionalni pobjednici bit će predstavljeni tijekom ETF-a u Portugalu krajem listopada i omogućit će im se pristup posebnom prostoru za uspješne destinacije na Europskom portalu turističkih destinacija. Namjera je da se u konačnici lansira mreža europskih destinacija izvrsnosti.

Odabir najbolje seoske destinacije u Hrvatskoj provodi se na području turističkih zajednica županija Istarske, Primorsko-goranske, Ličko-senjske, Središnje Hrvatske i Slavonije, odnosno na područjima na kojima je Strategijom razvoja hrvatskog turizma do 2010. godine službenim dokumentom Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka posebno predviđen razvoj ruralnog turizma.

Tijekom 2005. godine Europski parlament je predložio Europskoj komisiji da se provede izbor Europske turističke destinacije izvrsnosti. Nakon rasprava unutar Komisije i na sastancima TAC-a kojeg sačinjavaju predstavnici zemalja članica, dogovoreno je da se krene s ovim pilot projektom, a za temu ovog prvog natjecanja odabrane su ruralne destinacije. 



Pisane vijesti