Međunarodni sajam investicijskih projekata REXPO okupio gotovo 50 izlagača

Slika /AA_2018_b-fotke/rexpo2017_fah.jpg

Šesti po redu Međunarodni sajam investicijskih projekata REXPO 2017 okupio je gotovo 50 izlagača, koji će u dva dana, do 1. prosinca, razgovarati o suradnji i interesu za javne i privatne investicijske projekte u Hrvatskoj i regiji. "Šestu godinu zaredom REXPO dovodi investitore u Hrvatsku, koji razgovaraju o mogućnostima suradnje na različitim projektima i sektorima, pri čemu je turizam uvijek jedna od atraktivnijih tema, a ove godine je zemlja-partner Velika Britanija te će biti zanimljivo vidjeti kako britanski ulagači vide ovaj sajam kao platformu za informiranje o mogućnostima ulaganja u Hrvatsku. Tu su i investitori u luksuzne nekretnine sa srednjeg istoka te brojni stručnjaci iz Europe", kazala je na otvaranju sajma u četvrtak poslijepodne njegova organizatorica Sandra Marušić. Napomenula je da REXPO, kao jednu od važnijih platformi za prezentacije investicijskog potencijala Hrvatske, prepoznaju i ključne državne institucije, što potvrđuje dolazak predstavnika Vlade svake godine. Tako je i ove, kada su sajam prvog dana posjetili potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar te ministar turizma Gari Cappelli, koji su sajam i otvorili.

Štromar je poručio da Vlada želi stvoriti pozitivnu investicijsku klimu te da joj je jedan od glavnih ciljeva spriječiti daljnje iseljavanje. "Želimo i kvalitetno obrazovanje čija će reforma uskoro biti predstavljena na Vladi, a za sve što planiramo potrebna je stabilnost Vlade", rekao je Štromar. Dodao je da Hrvatska postaje sve atraktivnija za investicije, pogotovo u turizmu. 

To je potvrdio i ministar Cappelli, koji je na otvaranju kazao da je ove godine u Hrvatskoj u turizmu uloženo oko 850 milijuna eura, čime je otvoreno 40 hotela i zaposleno 2000 ljudi. Iduće godine, kaže Cappelli, investicije u turizmu bi mogle skočiti na više od milijardu eura. Očekuje dolazak više turista nego ove godine, uz doprinos partnerstva s avioprijevoznicima, u što se ulaže 30 milijuna kuna.

"Znam da problem PDV-a u turizmu nije mali, no siguran sam da će paket poreznih mjera donijeti koristi i turizmu, a s ministrom financija treba razmotriti da se PDV na hranu i piće u ugostiteljstvu svede na ono što sektor traži", rekao je Cappelli. Najavio je kako će turizam dobiti više radnih dozvola iz uvozne kvote nego što je predviđeno.

Na otvaranju je govorio i potpredsjednik Skupštine Crne Gore Branimir Gvozdenović, iznoseći podatke o nizu investicijskih projekata vrijednih milijarde eura, koji se u turizmu i građevinarstvu provode i planiraju u toj zemlji.

Britanski veleposlanik u Hrvatskoj Andrew Dalgleish izrazio je zadovoljstvo što je Velika Britanija zemlja-partner REXPO-u. "Vjerujemo da u Hrvatskoj imamo dobrog partnera. Britanski investitori sve se više zanimaju za ulaganja u Hrvatsku, koju držimo vrlo uzbudljivim mjestom", rekao je.

Potpredsjednik Štromar je nakon otvaranja uručio nagradu za najbolju investiciju u Hrvatskoj u ovoj godini istarskoj tvrtci Infobip, za njihovu poslovnu zgradu Pangea, a ta se nagrada dodjeljuje od ove godine.

Među brojnim panelima i razgovorima na REXPO-u će biti riječi o Pelješkom mostu, investicijama u turizam, pogotovo luksuznu ponudu, kao i stranim investicijama u regiji, uključujući zračne luke, s naglaskom na javno-privatno partnerstvo za koje se u slučaju velikih infrastrukturnih projekata smatra da je realniji i bolji model financiranja od tradicionalnog.

Teme će biti i novi oblici stanovanja ili tzv. high-end projekti, stanje građevinske operative u Hrvatskoj i šire, EU fondovi i državne potpore kao prilike za razvoj i ulaganje, utjecaj međunarodnog gospodarskog kretanja na investicijske trendove u regiji i druge.

REXPO 2017 će kao i svake godine završiti dodjelom nagrada REXPO Best New Hotel Award. (Hina/FaH)

Pisane vijesti