Susret ministar turizma Garija Cappellija i ministra za gospodarski razvoj i tehnologiju Republike Slovenije Zdravka Počivalšeka u Nordijskom centru Planica

Slika /arhiva/291117_planica1.JPG

Ministar turizma Gari Cappelli susreo s ministrom za gospodarski razvoj i tehnologiju Republike Slovenije Zdravkom Počivalšekom u Nordijskom centru Planica na Kranjskoj gori. Razvoj turizma u Hrvatskoj i Sloveniji te zajednička suradnja ovih prijateljskih zemalja bile su glavne teme susreta dvaju resornih ministara koji se odvijao na jednom od turistički najvažnijih lokacija u Sloveniji. Ministar Cappelli istaknuo je kako mu je izuzetno drago što je i ove godine Hrvatska najomiljenija destinacija među slovenskim gostima te što nas gosti iz Slovenije u sve većem broju posjećuju i tijekom pred i posezone.

„Gosti iz Slovenije su jedni od naših najvjernijih gostiju te mi je posebice drago što su prepoznali da je Hrvatska osim tijekom ljetnih mjeseci, itekako zanimljiva i tijekom ostatka godine. Sljedeće godine očekuje nas oko 940 milijuna eura investicija u hrvatskom turizmu kroz koje će se stvarati novi sadržaji, atrakcije i doživljaji koji privlače turiste te stoga vjerujem da će i sljedeće godine gosti iz Slovenije biti među najbrojnijima u Hrvatskoj.“

Osim toga, ministar Cappelli naglasio je kako je vrlo zadovoljan zajedničkom suradnjom u promoviranju Hrvatske i Slovenije na dalekim tržištima. “Hrvatska i Slovenija imaju duboku povijesno-kulturnu povezanost, a ta povezanost na najbolji način prikazana je kroz našu zajedničku suradnju u turizmu. Hrvatska i Slovenija kroz zajednički nastup i povezivanje proizvoda imaju puno snažniju vidljivost na globalnom tržištu, posebice među turistima iz udaljenih zemalja poput Kine, Južne Koreje i Japana koji Europu doživljavaju kao jedinstvenu destinaciju. Siguran sam kako će još boljim zajedničkim rezultatima doprinijeti i pozicioniranje Hrvatske kao aviodestinacije kroz što ćemo se puno kvalitetnije povezati s dalekim tržištima, a što nam je izuzetno važno za privlačenje većeg broja gostiju tijekom pred i posezone.“

Podsjećamo, od 2010. godine Hrvatska i Slovenija zajedno se i promoviraju na dalekim tržištima poput Japana, Kine, Južne Koreje i Brazila pod sloganom "Experience Croatia, Feel Slovenia". Tako se već niz godina turistička ponuda obje zemlje predstavlja na važnim svjetskim sajmovima i burzama te organiziraju izravni susreti turističkih agencija i turoperatora u svrhu zajedničke promocije destinacije.

Ovom prigodom ministar Cappelli obišao je jedinstveni višefunkcionalni nordijski kompleks smješten u koljevci nordijskih sportova Planica koji nudi cjelogodišnju mogućnost bavljenja skijaškim sportovima u vanjskim i unutarnjim prostorima. Ovaj kompleks otvoren je 2015. godine te je vrijedan 47,9 milijuna eura, a u sklopu njega nalazi se Muzej Planice, kongresni centar, skakaonice, zipline, aerodinamički tunel, nogometno igralište, 40 km pruge za nordijsko skijanje, 800 m pruge za nordijsko skijanje u zatvorenom prostoru na dva kata te dječji adrenalinski park. Svake godine privlači velik broj profesionalnih i rekreativnih sportaša, a u 2018. godini bit će i domaćin FIS svjetskog natjecanja u nordijskom skijanju i Finala svjetskog natjecanja u skijaškim skokovima.

Od početka ove godine Hrvatsku je posjetilo preko 1,4 milijuna gostiju iz Slovenije koji su ostvarili preko 10 milijuna noćenja, što predstavlja rast od 1 posto u dolascima i 6 posto u noćenjima u odnosu na isto razdoblje lani. Slovenija je ujedno po broju noćenja drugo najznačajnije emitivno tržište s udjelom od 10 posto u ukupnim noćenjima tijekom dosadašnjeg dijela 2017. godine.

Od ukupnog broja slovenskih turista u 2017. godini, 30 posto noćenja ostvarili su u kampovima, 21 posto u objektima u domaćinstvu te 14 posto u hotelima kada je u pitanju komercijalni smještaj. Istra je vodeća županija prema turističkom prometu s slovenskog tržišta te zatim slijede Primorsko-goranska, Zadarska, Splitsko-dalmatinska te Šibensko-kninska županija. Najposjećenije destinacije od strane slovenskih turista u Hrvatskoj tijekom 2017. godine bile su Umag, Mali Lošinj, Medulin, Novigrad i Dobrinj.

Pisane vijesti