Hrvatsko-korejski business forum: turisti uživaju u Hrvatskoj, ali traže nove sadržaje

Ove će godine Hrvatsku posjetiti gotovo pola milijuna korejskih turista, no da bismo ih zadržali treba im ponuditi nove sadržaje bazirane na neprekidnoj akciji, rečeno je u petak tijekom hrvatsko-korejskog business foruma koji su organizirali Hrvatsko-korejski poslovni klub i veleposlanstvo Republike Koreje u Hrvatskoj. Uz domaćine veleposlanika Republike Koreje u Republici Hrvatskoj Nj.E. Park Won-Supa i predsjednika Hrvatsko-korejskog poslovnog kluba Zorana Horvata, svečanosti su nazočili i potpredsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner, savjetnik Predsjednice Republike Hrvatske Luka Đurić, pomoćnik ministra turizma Robert Pende, direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba Martina Bienenfeld, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Damir Boras, prof. dr. Mladen Vedriš, Stjepan Roglić, te 150 predstavnika hrvatskih i korejskih tvrtki i institucija iz područja turizma.

Treći po redu forum posvećen je turizmu, turističkim trendovima i mogućnostima, a na njemu su osim predstavnika hrvatske turističke industrije sudjelovali i neki od vodećih korejskih organizatora putovanja, hotelijera i drugih predstavnika te branše.

Predsjednik Hrvatsko-korejskog poslovnog kluba Zoran Horvat istaknuo je kako je Hrvatska kao turistička destinacija već nekoliko godina vrlo popularna u Republici Koreji. Okidač za brojne dolaske bio je reality show sniman u Hrvatskoj, koji je bio iznimno gledan u Koreji.

"Oko 25 milijuna Korejaca godišnje putuje po svijetu, a pola milijuna dolazi kod nas i mislim da je to odličan podatak. Intencija na kojoj se bazira i današnji skup je da pronađemo način da se te brojke i u narednim godinama održe, možda čak i povećaju", istaknuo je Horvat. To će se, međutim, postići jedino ako im ponudimo nešto novo, jer ako želimo da nam se vrate, kaže Horvat, treba im kreirati nove mogućnosti i dinamične programe. 

"Korejske turiste najviše zanimaju gradovi, kulturno povijesne znamenitosti, sve što je vezano uz netaknutu prirodu, adrenalinski sadržaji, zdravstveni turizam. Oni tu vide mogućnost da se rehabilitiraju od izrazito stresnog života u Koreji, a Hrvatska im je nova, mnogima još neotkrivena, destinacija", naglasio je Horvat, ocijenivši da su korejski turisti vrlo dobri potrošači. Dodao je da su Korejci zadovoljni i našom gastronomijom, vinima, no zahtjevni su u smislu sadržaja i traže dinamičan odmor uz puno aktivnosti aktivnosti.

Veleposlanik Republike Koreje u Hrvatskoj Park Won-sup kazao je da se ovakvi forumi fokusiraju na teme od zajedničkog interesa za obje države i produbljuju međudržavne veze. Prva dva foruma, inače, bila su posvećena ICT industriji i zdravstvu.

"Prethodnih nekoliko godina turizam je bio bio iznimno važan za razvoj naših međudržavnih odnosa. Lani je Hrvatska imala 380.000 posjetitelja iz Republike Koreje čime smo postali jedan od najvažnijih hrvatskih turističkih partnera. Želimo proširiti tu suradnju i kako bi povećali broj dolazaka iz Koreje u Hrvatsku, ali i kako bi hrvatski turisti u što većem broju putovali prema Koreji, pogotovo naredne godine kada naša zemlja organizira Zimske olimpijske igre u Pyeongchangu", naglasio je Won-sup. On priželjkuje izravnu avio vezu između Republike Koreje i Hrvatske, a naveo je i da dvije prijateljske države mogu surađivati u mnogo ostalih područja.

Pomoćnik ministra turizma Robert Pende očekuje napredak u privlačenju korejskih investicija u hrvatski turizam, ali je i priznao kako Hrvatska danas ima mnogo veće koristi od korejskih turista nego što oni imaju od naših putovanja u tu zemlju.

Skupu se obratio i potpredsjednik Sabora Željko Reiner koji, kako je istaknuo, od prvog dana od osnivanja Hrvatsko-korejskog poslovnog kluba radi na promicanju prijateljstva između te dvije države. (Hina)

Pisane vijesti