Lonjsko polje i Medvednica predali nominaciju za Europski certifikat za održivi turizam

Slika /arhiva/wwf-logo-webd.jpg

Parkovi prirode Lonjsko polje i Medvednica prvi su parkovi u Hrvatskoj koji su predali nominaciju za Europski certifikat za održivi turizam.

"Tijekom ove godine Europark Federacija poslat će revizore koji će provjeriti nominacije tih dvaju parkova i stanje na terenu te u skladu s time Lonjskom polju i Medvednici dodijeliti u svijetu vrlo važan turistički certifikat", priopćila je svjetska nevladina organizacija za zaštitu prirode WWF (World Wide Fund for Nature).

WWF je unutar projekta "Parkovi Dinarskog luka" 16 parkova u regiji učlanio u Europark Federaciju te ih time potaknuo da se nominiraju za certifikat za održivi turizam.

"Nominacije su potvrda kvalitete hrvatskih parkova, te se nadamo da će se Medvednici i Lonjskom polju pridružiti još neki hrvatski parkovi, ponajprije Vransko jezero i Kornati, koji su već članovi Europark Federacije", istaknula je Andrea Štefan iz WWF-a.

Ravnateljica Javne ustanove Park prirode Medvednica Snježana Malić-Limari istaknula je kako im je proces nominacije za certifikat, koji je trajao pola godine, donio intenzivnu suradnju i komunikaciju sa svim dionicima parka.

"Turizam na Medvednici ima veće šanse ako svi zajedno uložimo napore u različite aktivnosti, od obnove derutnih građevina, ZET-ove gondole ili žičare, pa sve do manjih aktivnosti poput zajedničke i koordinirane promocije parka kao turističke atrakcije", istaknula je.

Kao međunarodno poznatom močvarnom području, priznatom i kao Ramsarsko područje, Parku prirode Lonjsko polje certifikat za održivi turizam bit će nova potvrda kvalitete, smatraju u WWF-u.

"Za Ustanovu dobivanje certifikata prije svega znači jačanje suradnje s lokalnim stanovništvom i gospodarstvom s ciljem da se životni standard i prihodi u regiji toliko poboljšaju da domaćem stanovništvu postane poželjnim ovdje ostati ili se vratiti i prihvatiti nove perspektive razvoja", istaknula je stručna voditeljica u Parku prirode Lonjsko polje Valerija Hima.

Dodala je da su s dionicima pronašli zajednički interes – brendiranje, jačanje lokalnog ponosa, zapošljavanje, poboljšanje infrastrukture i lokalno povezivanje područja.

WWF ističe da su uz dva hrvatska parka prirode nominaciju za Europski certifikat za održivi turizam predali i Specijalni rezervat prirode Gornje Podunavlje i Nacionalni park Fruška gora iz Srbije, te Nacionalni park Una iz Bosne i Hercegovine. (Hina)

vezano:



Pisane vijesti