KUH: predsezona za kampove pozitivna, moguće i cijela godina

Slika /arhiva/KUH_mala_kamp.jpg

U hrvatskim kampovima ove je predsezone, od otvaranja u travnju do 23. lipnja, ostvaren porast noćenja od 6,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a pozitivan trend će se, sudeći po najavama, nastaviti i tijekom ljeta te u jesen, doznaje se iz Kamping udruženja Hrvatske (KUH).

Predsjednik KUH-a Tihomir Nikolaš u razgovoru za Hinu naglašava i da bi ova kamping sezona u Hrvatskoj mogla biti kako po noćenjima, tako i financijski nešto malo bolja od lanjske, pogotovo ako vrijeme 'posluži' u jesenskim mjesecima.

KUH-ova predsezonska statistika odnosi se na uzorak koji obuhvaća gotovo 60 posto kamping kapaciteta Hrvatske, među kojima su i svi najbolji kampovi, kod kojih se, kaže Nikolaš, nastavlja trend dobrog poslovanja jer su ti kampovi i ove godine i uz nešto višu cijenu od ostalih najtraženiji i najposjećeniji.

Podaci za predsezonu pokazuju i da je svibanj u kampovima bio nešto slabiji, ali je zato lipanj bio odličan zbog povoljnog rasporeda praznika i blagdana, čemu, po ocjeni Nikolaša, nije naškodilo ni nešto lošije vrijeme oko blagdana Tijelova u ovom lipnju, kada primjerice Nijemci imaju više dana slobodno.

Napominjući da se u predsezoni ostvaruje oko 19 posto ukupnih godišnjih noćenja u kampovima, Nikolaš kaže da sada slijede ljetni, glavni mjeseci za kampove, od kojih bi srpanj mogao biti malo problematičan, s 'rupama', dok su za kolovoz, pa i rujan najave odlične za gotovo sve kampove.

Promatrano po regijama, u kampovima Dalmacije u ovoj predsezoni ostvaren je porast noćenja od 0,7 posto, na Kvarneru od 5,4 posto, a najveći u Istri od 8,1 posto. Ukupno su najviše noćenja u tom razdoblju u kampovima tradicionalno ostvarili Nijemci, Slovenci i Austrijanci, i to svi sa udjelom u noćenjima od po više od 10 posto.

Slijede ih Nizozemci, Talijani i Česi, a zanimljivim Nikolaš ističe da su na 7. mjestu po noćenjima domaći turisti, iako sa skromnim udjelom od 2,5 posto u noćenjima.

Osim dobrih brojki, Nikolaš ističe da se u kampovima u Hrvatskoj događa još niz drugih dobrih stvari, poput trenda da je sve više kampova koji podižu kategoriju temeljeći to na ulaganjima u infrastrukturu i dodatne sadržaje.

Snažno se pokreće i ciklus kategorizacije koji je za kampove zbog brojnih problema, pa i neriješavanja vlasničkih i pravnih odnosa nad zemljištem, bio odgađan zadnjih 15-ak godina, a ima kampova koji traže i rekategorizaciju na više, kaže Nikolaš.

(Hina)



Pisane vijesti