KUH dodjeljuje prve certifikate kampovima za pristupačnost

Slika /arhiva/KUHlog_Hr-w.jpg

Kamping udruženje Hrvatske (KUH) dovršilo je projekt certificiranja i prilagodbe sadržaja i usluge kampova osobama s posebnim potrebama "Village for all-V4A" i te će certifikate, prve u Hrvatskoj dobiti pet kampova - Čikat, Njivice, Solaris Naturist, Stoja i Zablaće na skorom 10. kongresu hrvatskog kampinga.

"Projekt certificiranja i prilagodbe sadržaja i usluga kampova osobama s posebnim potrebama V4A KUH provodimo uz potporu Ministarstva turizma, a temeljem rezultata i obilaska kampova u dvije faze, krajem kolovoza i početkom rujna, u projekt ulaze i dobivaju certifikat za 2017. potpuno besplatno prvih pet kampova", ističu za Hinu iz KUH-a.

Tih pet kampova, koji se nalaze na otocima Krku i Lošinju te kod Šibenika, osim certifikata, dobit će i detaljan dokument sa analizom zatečenog stanja i prijedlozima za poboljšanje dostupnosti svim tipovima osoba s određenim poteškoćama.

Time se KUH pridružuje i svjetskim inicijativama za što veću pristupačnost turizma i njegove infrastrukture te proizvoda svim skupinama ljudi, što je bila i glavna tema ovogodišnjeg Svjetskog dana turizma 27. rujna.

"Edukacijom, pružanjem podrške, obilaskom kampova, provjerom i ocjenjivanjem njihove dostupnosti i prilagođenosti potrebama potražnje osoba s posebnim potrebama stvara se diferenciran i prilagođen proizvod koji svima osigurava jednako i ravnopravno sudjelovanje u turističkim kretanjima, a vjerujemo da će to pridonijeti i boljem tržišnom pozicioniranju kampova i boljem turističkom kretanju osoba s posebnim potrebama", poručuju povodom toga iz KUH-a.

Jubilarni 10. kongres hrvatskog kampinga najjači do sada

Najavljujući da će odabranim kampovima certifikate dodijeliti u sklopu 10. kongresa hrvatskog kampinga, iz KUH-a poručuju da će po temama i broju sudionika to biti najjači kongres do sada koji će se održati od 19. do 21. listopada u Svetom Martinu na Muri.

Očekuje se više od 200 sudionika, kao i da će i ove godine to biti središnje mjesto razmjene znanja i iskustava unutar kamping sektora Hrvatske, koji uz obiteljski smještaj i hotele u hrvatskom turizmu ima najvažniji udjel po smještajnim kapacitetima, ali i fizičkim te financijskim pokazateljima.

"Ovogodišnje jubilarno izdanje tradicionalnog skupa raspravit će mnoga pitanja vezana uz prednosti i nedostatke hrvatske kamping industrije, razvoj luksuznih kampova, ulogu agencija te stanje i trendove na najvažnijim emitivnim tržištima, a očekujemo i međunarodne stručnjake iz naših partnerskih udruženja, njemačkog ADAC-a, nizozemske agencije Vacanceselect, španjolske tvrtke APM specijalizirane za razvoj vodenih parkova te druge", otkrivaju iz KUH-a.

Kongres kampinga pratit će i predstavljanje te izložbe velikog broja proizvođača mobilnih kućica i glamping šatora raznih europskih proizvođača, što će omogućiti uvid u najnovije trendove dizajna i buduće smjerove razvoja kampova, dok od predavanja iz KUH-a izdvajaju ona o arhitektonskom i razvojnom pretvaranju postojećih kampova srednje kategorije u novi vrhunski proizvod s pet zvjezdica, što je također svjetski trend.

Predstavit će i rezultate poslovanja kampova u ovoj godini s naglaskom na stupanj iskorištenja kapaciteta, ostvarene prosječne prodajne cijene, prihode i drugo, s čime su, kako ocjenjuju iz KUH-a, kampovi ove godine manje-više zadovoljni, svjesni da još ima dosta prostora za bolje rezultate, ali i problema koji ih muče i za čije rješavanje očekuju što skoriju pomoć države, pogotovo u segmentu zakonskih propisa s izmjenama zakona o turističkom zemljištu i brojnih drugih. (Hina)



Pisane vijesti