KRČKA VINSKA PROMENADA

Slika /arhiva/krk-tz-log10.jpg

Nastavljajući tradiciju „Kotarske gospodarske zadruge“ osnovane 1885. godine, Grad Krk i gradska Turistička zajednica, te Podsekcija ugostitelja Grada Krka i Vinarija Katunar, organiziraju „Krčku vinsku promenadu“ na kojoj se predstavlja 15 vinara u isto toliko ugostiteljskih objekata.

Moderna gospodarska povijest otoka Krka započela je upravo te 1885. godine početkom rada „Kotarske Gospodarske Zadruge u Krku“, koju osniva dr. Dinko Vitezić, zastupnik u bečkom Carevinskom vijeću od 1873. do 1891. godine, na ruševinama negdašnjih bratovština. Logičan je nastavak tih napora, koje su nastavili i njihovi slijednici, bilo i događanje koje su nazvali „Kotarska izložba vina“, održana 19. i 20. ožujka 1910. godine.

U povodu stote godišnjice te manifestacije, jedne od prvih takvih na našim hrvatskim prostorima, održava se „Krčka vinska promenada“, s ciljem susreta tradicije i suvremenosti.

U manifestaciji sudjeluju sljedeći vinari: Ivan ENJIGI, Tomislav TOMAC, Anton KATUNAR, Zlatan PLENKOVIĆ, Ivan VOLARIĆ, Franjo TOLJANIĆ, Moreno DEGRASSI, Giordano PERŠURIĆ, Ivan ČOBANKOVIĆ, FERRAVINO, Davor ZDJELAREVIĆ, Vlado KRATUHAKER, Franco CORONICA, Ante GRABOVAC i PZ VRBNIK.

Manifestacija započinje u petak, 11. lipnja u podne, svečanim otvorenjem u krčkom Frankopanskom Kaštelu.

Kroz tematska predavanja gostima će se približiti vrijeme i prilike s kraja 19. i početka 20. stoljeća, u dijelu koji se odnosi na vinarstvo i ugostiteljstvo.

  • Petak, 11. lipnja, u 12 sati

- Kotarska gospodarska zadruga Krka 1885. godine, dr. Franjo Velčić
- Vinogradarstvo razdoblja poslije filoksere, prof. dr. Nikola Mirošević
- Crtice za vinsku kulturu na Krku 20.godina prošlog stoljeća, Anton Katunar

  • Subota 12. lipnja u 11 h okrugli stol

- Hrvatsko vinarstvo danas, uz predstavljanje vinara, prof. dr. Edi Maletić

  • Nedjelja 13. lipnja u 11 h okrugli stol

- Mogu li hrvatska vina biti međunarodni brand? , prof. dr. Ivan Pejić

Manifestacije traje do 13. lipnja u ugostiteljskim objektima Grada Krka, uz nastupe klapa Nostalgija i kumpanije Tramuntana.



Najave