Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a

Slika 9.11.2009

Na 22. kongresu ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK), koji je danas počeo u Bolu na otoku Braču, oko 600 sudionika raspravlja o problemima više od 16.000 registriranih obrtnika, ugostitelja, vlasnika restorana, barova, hotela i kampova s gotovo sto tisuća zaposlenih.

Predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a Zlatko Puntijar u uvodnom je izlaganju istaknuo važnost izmjena Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, to jest zakona o nepušenju. Izmjenama tog zakona, koje su stupile na snagu 9. listopada, kada dolazi hladno, zimsko razdoblje, najveći broj ugostiteljskih objekata spašen je od propasti, rekao je Puntijar.

Izvijestio je i kako Ceh trenutačno pregovara s nekoliko komercijalnih banaka o mogućnostima dodjele povoljnijih kredita za, primjerice, uvođenje HACCP-a (sustav kontrole procesa proizvodnje i distribucije prehrambenih proizvoda), nabavu potrebne opreme te mogućnosti prilagodbe objekata koji žele biti pušački ili imati prostorije za pušače. Dodao je kako se s mjerodavnim ministarstvima razgovara i o mogućim subvencijama kamata za takve kredite.

Puntijar je kao jedan od najvećih problema ugostiteljstva istaknuo nedostatak kvalificirane radne snage, potrebu školovanja i usavršavanja postojećeg kadra.

Predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a zauzeo se i za veću ponudu hrvatskih prehrambenih proizvoda u ugostiteljskim objektima i turizmu.

Predsjednik HOK-a Mato Topić istaknuo je da je turizam jedna od rijetkih grana hrvatskoga gospodarstva koja je konkurentna u inozemstvu. No, upozorio je da u hrvatskom ugostiteljstvu ima mnogih teškoća, pri čemu je posebice spomenuo potrebu prilagodbe normama Europske unije.

Ravnatelj Uprave za turističku politiku, tržište i međunarodnu suradnju u Ministarstvu turizma Želimir Kramarić najavio je da se priprema izrada strategije hrvatskog turizma.

U raspravama prvog dana najčešće su se čule kritike da država ugostiteljstvo opterećuje velikim poreznim nametima i da nametnute birokratske obveze sputavaju razvitak ugostiteljstva.

Organizator dvodnevnog kongresa je Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a, a pokrovitelj Ministarstvo turizma. (Hina)


Pisane vijesti