Hrvatska na svjetskoj turističkoj burzi u Londonu

Slika /arhiva/091109-wtm-w1w.jpg

O hrvatskom turizmu ove godine najbolje govore rezultati, jer dok je svijet u minusu s međunarodnim turističkim dolascima u osam mjeseci za 7 posto, a Europa za 8 posto, Hrvatska je u blagom plusu, kazao je glavni tajnik Svjetske turističke organizacije (UNWTO) Taleb Rifai prilikom posjete hrvatskom štandu na danas otvorenoj 30. svjetskoj turističkoj burzi - WTM u Londonu. Rifai je hrvatski štand posjetio nakon hrvatske konferencije za novinare u sklopu WTM-a, na kojemu se hrvatski turizam u organizaciji Hrvatske turističke zajednice (HTZ) predstavlja među više od 5.500 izlagača iz oko 200 zemalja svijeta. Ministar turizma Damir Bajs na konferenciji za novinare kazao je kako Hrvatska nakon dobre turističke 2009. u iduću godinu ulazi oprezno, ali i spremno vjerujući da s dobrim mjerama i suradnjom javnog i privatnog turističkog sektora to može biti još jedna dobra godinu, pa i s britanskog tržišta.


O hrvatskom turizmu ove godine najbolje govore rezultati, jer dok je svijet u minusu s međunarodnim turističkim dolascima u osam mjeseci za 7 posto, a Europa za 8 posto, Hrvatska je u blagom plusu, kazao je glavni tajnik Svjetske turističke organizacije (UNWTO) Taleb Rifai prilikom posjete hrvatskom štandu na danas otvorenoj 30. svjetskoj turističkoj burzi - WTM u Londonu.



Rifai je hrvatski štand posjetio nakon hrvatske konferencije za novinare u sklopu WTM-a, na kojemu se hrvatski turizam u organizaciji Hrvatske turističke zajednice (HTZ) predstavlja među više od 5.500 izlagača iz oko 200 zemalja svijeta.
 
Ministar turizma Damir Bajs na konferenciji za novinare kazao je kako Hrvatska nakon dobre turističke 2009. u iduću godinu ulazi oprezno, ali i spremno vjerujući da s dobrim mjerama i suradnjom javnog i privatnog turističkog sektora to može biti još jedna dobra godinu, pa i s britanskog tržišta.
 


Ističući kako je Hrvatska po ocjeni stranih turista sve kvalitetnija turistička destinacija s dobrim odnosnom vrijednosti za novac, ministar je kazao kako će politika cijena i za iduću godinu, kao i ove, biti prilagođena tržištu, što je posebno važno za dogovaranje suradnje s touroperaterima iz svijeta.
 
Pritom se britanskim touroperaterima (njih osam) zahvalio na suradnji i odazivu na udruženo oglašavanje ove godine, dodavši da su i oni tom suradnjom zadovoljni te da žele njezin nastavak i iduće godine.
 
Sljedeće godine u Hrvatsku će letjeti 11 britanskih aviokompanija s 19 aerodroma i to s 80 letova tjedno, što će, vjeruje Bajs, uz ostale mjere bar ponoviti, ako ne i povećati ovogodišnji rezultat s britanskog tržišta.
 
U prvih devet mjeseci u Hrvatsku je s britanskog tržišta došlo 228,6 tisuća ili 4 posto manje turista, koji su ostvarili 1,18 milijuna noćenja ili 2 posto više. U druge ih je zemlje svijeta sveukupno putovalo ove godine 13 posto manje.
 


Direktor Glavnog ureda HTZ-a Niko Bulić kroz prateću je prezentaciju prvi put na nekom sajmu istaknuo marketinški zaokret u promociji Hrvatske ka tzv. lifestyle ili destinaciji visokovrijednog stila življenja.
 
Svjetska turistička i industrija putovanja nakon teške i zbog krize negativne 2009. u idućoj godini očekuje umjereni rast turističkih dolazaka i prihoda, rečeno je na današnjem otvaranju jubilarne 30. svjetske turističke burze - WTM u Londonu.
 


Na WTM-u, koji se održava do 12. studenog, predstavlja se više od 5.500 izlagača iz oko 200 zemalja svijeta, među kojima je i Hrvatska.

Atmosfera na burzi i po štandovima je puno optimističnija nego lani, vode se brojni poslovni razgovori o kojima će uvelike ovisiti iduća turistička godina ne samo s britanskog nego i općenito svjetskog tržišta.
 
Veća očekivanja od iduće godine iznesena su tijekom otvaranja WTM-a i foruma "WTM Forecast Forum", na kojem su predstavnici Burze i međunarodne istraživačke kuće Euromonitor International naglasili da je rujan ove godine nakon osmomjesečnog pada dolazaka turista u svijetu od 7 do 8 posto pokazao usporavanje pada.
 
Istraživanje na oko 200 zemalja svijeta govori o padu hotelske industrije za 18 posto, kao i da su cijene u prosjeku pale 20 do 30 posto, zbog čega je izgubljeno i oko 15 posto radnih mjesta u svjetskom turizmu.
 


Oprezne prognoze Svjetske turističke organizacije (UNWTO) i Svjetskog savjeta za turizam i putovanja (WTTC) najavljuju i da se unatoč usporavanju pada u zadnjih nekoliko mjeseci u svjetskom turizmu ponavljanje rezultata iz 2008. može očekivati tek 2013. godine.
 
Europa i Azija će se pritom najsporije oporavljati jer su i rezultati bili najlošiji, dok se primjerice za Afriku najavljuje novi uzlet, posebno zbog svjetskog nogometnog prvenstva iduće godine u Južnoafričkoj Republici. (Hina)


Pisane vijesti