Konferencija „European Cooperation Growing Smart“

Organizacija INTERACT i mađarska Nacionalna agencija za razvoj, u suradnji s nadležnim upravljačkim tijelima za Europsku teritorijalnu suradnju i IPA prekograničnu suradnju, organizirali su u okviru mađarskog predsjedanja EU dvodnevnu konferenciju pod nazivom „European Cooperation Growing Smart“. Konferencija je održana u Budimpešti, 25. i 26. svibnja 2011. godine.

Konferencija se sastojala od tri panela, a predavači su bili predstavnici Europske komisije, predstavnici državnih tijela nadležnih za razvoj, vanjske poslove, turizam i gospodarstvo zemalja članica, zemalja kandidatkinja, te Srbije i Crne Gore kao i koordinatori konkretnih regionalnih i prekograničnih programa i projekata.

Govornici su tijekom prvog panela ukazali na konkretne primjere prekogranične suradnje, te transnacionalne i regionalne programe suradnje koji su uspješno implementirali mjere za poticanje inovacija. U okviru prezentacija ukratko je bio predstavljen i projekt prekogranične suradnje Hrvatska - Mađarska.

Tema drugog panela je bila sinergija između teritorijalne suradnje s ostalim programima i inicijativama koje postaju sve važnije, jer mogu povećati utjecaj i zajedno ukazati na važnost ETC-a (Europske teritorijalne suradnje).

Zadnji dio konferencije bio je posvećen budućoj ulozi teritorijalne suradnje i njezinom doprinosu „pametnom rastu“.

Tijekom konferencije raspravljalo se oko konkretnih mjera koje bi trebalo poduzeti kako bi se što prije pokrenula uspješna teritorijalna suradnja na europskoj razini, koja bi u tom smislu razvila i ponudila određeni „know-how“.

Iz Hrvatske su u radu konferencije sudjelovali predstavnici Ministarstva turizma.

Više informacija uskoro na stranicama INTERACT-a.



Pisane vijesti