Kalmeta: Odlični pokazatelji ove turističke sezone

Slika /arhiva/HTZ_S010M.jpg

Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta izrazio je danas zadovoljstvo tijekom turističke sezone u prvih šest ovogodišnjih mjeseci, iako, kako je kazao, još nema službenih rezultata i pokazatelja za navedeno razdoblje. No, uvjeren je kako će oni biti pozitivni u odnosu na isto lanjsko razdoblje, posebice da će financijski efekti biti značajnije veći.

Kalmeta je na današnjem Saboru Hrvatske turističke zajednice (HTZ) istaknuo kako je povećana kvaliteta smještajnih objekata. Povećane su i cijene, ali, kako je pojasnio, po principu vrijednost za novac.Ova turistička sezona, prema ocjeni ministra, bit će financijski puno uspješnija od lanjske.

Osvrnuvši se na pripremu ovogodišnje sezone Kalmeta je kazao kako u nju ulazimo spremni, a u pripremu turističke sezone ulaganja su iznosila milijardu eura, od čega je oko 50 posto ili 500 milijuna eura uloženo u smještajne kapacitete, a ostalo u infrastrukturu i prateće sadržaje.

Ministar je kazao i kako podaci o prodaji za rujan i listopad pokazuju bolje rezultate nego što je to bilo u isto vrijeme lani te se može očekivati i dobra posezona. Kad se sve skupa zbroji, istaknuo je Kalmeta, možemo biti optimisti što se tiče ovogodišnje turističke sezone, ona se odvija onako kako je zacrtano, fizički promet kao lani ili dva posto viši, a financijski efekti bit će veći, prema procjenama za nekih osam do deset posto.

Ministar je iznio i podatak kako je prošli vikend kroz tunel Sveti Rok prošlo 33,5 tisuća vozila, što je porast od sedam posto prema istom vikendu prošle godine, a porast putničkog prijevoza u prvih šest mjeseci bilježi i HŽ i to također za sedam posto.

Obzirom da putničke agencije nemaju točne naputke za naplatu određenih vrsta svojih usluga, što im otežava poslovanje, Kalmeta je najavio da će od Ministarstva financija zatražiti dodatno tumačenje Zakona o porezu na dodanu vrijednost.

Direktor HTZ-a Niko Bulić također je mišljenja kako će postavljeni turistički ciljevi biti ostvareni jer tek ulazimo u razdoblje glavne sezone u kojoj se ostvaruje dvije trećine turističkih prihoda. Ipak, spomenuo je kako postoji lagana nervoza inozemnih turoperatora koji su zbog ukidanja subvencija za organizirana inozemna putovanja i podizanje stope PDV-a na 10% izazvali stanovito kašnjenje u početku čarter programa. No, po njegovom mišljenju, za to je glavni krivac cjenovna politika osnovnih usluga.

Tijekom Vijeća HTZ-a koje je također danas održano uoči Sabora HTZ-a, državni tajnik za turizam Zdenko Mičić najavio je da će novi Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti, koji će uskoro u drugo saborsko čitanje, omogućiti strancima da legaliziraju djelatnost iznajmljivanja kuća za odmor. Procjenjuje se da je u Hrvatskoj oko 300 tisuća takvih smještajnih objekata, a taj će zakon stoga doprinijeti suzbijanju sive ekonomije, naglasio je Mičić.

Na sjednici Turističkog vijeća istaknuto je da je dug boravišne pristojbe za 2005. godinu smanjen s 15 na 4,3 milijuna kuna, dug paušala se kreće oko 5,2, a nepodmirena članarina 60 milijuna kuna, od čega su gotovo trećina kamate. Navedeno je kako će se pojedina dugovanja naplaćivati prisilnim putem uz obračun zateznih kamata.

Vijeće je donijelo odluku o raspisivanju javnog nadmetanja za izradu Strateškog marketinškog plana hrvatskog turizma za razdoblje 2008-2012. 



Pisane vijesti