Kalmeta: Očekujemo rekordnu turističku sezonu

Slika /arhiva/14052007g_S004.jpg

Prema privremenim pokazateljima HTZ-a za prva četiri mjeseca, ove godine imat ćemo izvrsnu i rekordnu turističku sezonu, jer u prvoj polovici predsezone bilježimo porast dolazaka od 13 posto te 7 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje  prošle godine, istaknuo je ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta na 2. sjednici Povjerenstva za turističku sezonu 2007. održanoj danas u Starigradu Paklenici.

Sezona u Hrvatskoj više ne traje samo tri ljetna mjeseca, što pokazuje otvorenje i popunjenost svih hotela, a  ovoga trenutka na Jadranu je 300.000 gostiju, naglasio je ministar. Spominjući goste koji su posjetili Hrvatsku u predsezoni, od kojih je najviše bilo Nijemaca, Slovenaca i Talijana, rekao je da goste u predsezoni nikako ne smijemo nazivati rezervnima, osobito ako se u obzir uzme činjenica koja govori da oni troše i do 50 posto više od onih koji u ljeti dolaze samo na kupanje.

Govoreći o važnosti sadržaja i ponude kao važnog segmenta turizma, ministar je uputio kritiku turističkim zajednicama čija je dužnost, naglasio je, prvenstveno osigurati kvalitetne dodatne sadržaje, a ne kako je rekao, da se bave velikom turističkom politikom i obilaze velike svjetske turističke sajmove. 

Ministar Kalmeta pritom je istaknuo i trenutni europski trend usporenog bookinga za glavnu sezonu, a čemu je razlog sve veći interes za last minute aranžmane, pri čemu ne izražava zabrinutost, budući da Hrvatska raspolaže s velikim kapacitetima od oko milijun smještajnih jedinica. Također, apelirao je na jedinice lokalne samouprave da završe radove na cestama do glavne sezone jer to stvara nervozu i zbrku kod gostiju.

Osvrćući se na tragični incident u auto kampu na otoku Krku, u kojemu je smrtno stradao talijanski turist, ministar Kalmeta je rekao da je riječ o pojedinačnom incidentu koji nema veze s ukupnim stanjem sigurnosti u zemlji, no da je svakako taj slučaj naštetio hrvatskom turizmu. Obitelji preminulog turista uputio je brzojav sućuti te je istaknuo da je MUP na najboljem putu da razriješi taj slučaj i kazni počinitelje.

Potvrdivši sve veći broj individualnih dolazaka, te slabiji organizirani dolazak, državni tajnik za turizam Zdenko Mičić, posebno je uputio apel agencijama da se udruže i prate svjetske trendove obzirom da veliki organizatori putovanja izravno dogovaraju aranžmane s hotelijerima. Također je uputio kritiku dubrovačkim hotelijerima koji se, kako je rekao, i dalje neopravdano pozivaju na državne subvencije, a dižu cijene izvan realnih okvira.

U ovoj godini naglasak smo stavili na ruralne krajeve i Hrvatska je napokon počela u svojoj različitosti živjeti turistički, naglasio je. Najavivši izmjene Zakona o boravišnoj pristojbi, Mičić je kazao kako će se određivanje turističkih zona ubuduće prepustiti lokalnoj samoupravi na prijedlog turističkih zajednica.

Državni tajnik za more Branko Bačić govorio je o kapitalnim zahvatima u hrvatskim lukama u Rijeci, Zadru, Splitu, te u 12 luka uglavnom na malim otocima, dok će se do kraja godine ulagati u još njih 18. Iznio je podatak o deset posto većem pomorskom prometu nego lani u istom razdoblju, a naročito visoke rezultate postiže nautički turizam, gdje se bilježi 22 posto veći dolazak jahti te 47 posto više nautičara na iznajmljenim plovilima nego u prva četiri mjeseca lani.

Glavni direktor Hrvatske turističke zajednice Niko Bulić izvijestio je kako je Hrvatska prezentirana na 112 sajamskih priredbi diljem svijeta te kroz razne druge promidžbene aktivnosti.Pisane vijesti