Izložba o kulturnoj baštini RH na listi UNESCO-a

Slika /arhiva/100502-Split-st.jpg

Ministar kulture Jasen Mesić večeras je u splitskom Etnografskom muzeju otvorio izložbu "Nematerijalna kulturna baština Republike Hrvatske upisana na listu UNESCO-a" koja prezentira filmove, tekstove, fotografije, zemljopisne karte i predmete vezane uz deset hrvatskih kulturnih dobara koja su do sada uvrštena u UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

To je prva takva izložba ikad održana u Hrvatskoj, a nakon Splita, gdje će biti otvorena do 31. kolovoza ove godine, prema najavi ministra Mesića, organizirat će se njezino predstavljanje diljem svijeta.

"Odlučili smo se postaviti tu izložbu u Splitu zbog velikog broja turista koji ga posjećuju i želimo da ju vidi što više gostiju Splita, posebice onih koji kruzerima dolaze u posjet tom gradu", rekao je ministar Mesić.

Podsjetio je kako je nedavno njegovo ministarstvo usvojilo strategiju gospodarskog korištenja kulturne baštine kojom se želi ostvarivati dodatni "ekonomski input" kroz ulaganje u baštinu.

"Kulturna baština može i treba biti naš resurs jer u nekim zemljama Europe kulturni turizam ostvaruje čak 54 posto ukupnih prihoda od turizma", kazao je ministar Mesić. Izložba je, po riječima ministra Mesića, napravljena vrlo ekonomično i lako ju je transportirati te se vjeruje da će polučiti dobre rezultate gostujući u drugim zemljama.

Podsjetivši kako je sa deset kulturnih dobara upisanih u UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine, Hrvatska od svih europskih zemalja najzastupljenija na toj listi, ministar Mesić je najavio kako se može očekivati i skorašnje uvrštavanje dalmatinske klapske pjesme na tu UNESCO-ovu listu.

Izložbom je prezentirano sljedećih deset cjelina: Čipkarstvo u Hrvatskoj, Dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja, Festa Sv. Vlaha - zaštitnika Dubrovnika, Godišnji proljetni ophod Kraljice i Ljelje iz Gorjana, Procesija "Za križen" na otoku Hvaru, Godišnji pokladni ophod zvončara s područja Kastva, Umijeće izrade drvenih tradicijskih dječijih igračaka s područja Hrvatskog zagorja, Sinjska alka-viteški turnir u Sinju, Medičarski obrt na području sjeverne Hrvatske i ojkanje. (Hina)



Pisane vijesti