Otok Krk najomiljenije odredište slovenskih turista

Slika /arhiva/110715-krk-g1.jpg

Jučerašnjim prijemom kod krčkog gradonačelnika Darija Vasilića, uz sudjelovanje visokih gostiju, policijskog atašea Republike Slovenije u RH Jože Simoniča, načelnika PU Županije Primorsko-goranske Tomislava Dizdara, načelnika odjela za javni red PU Primorsko-goranske Tihomira Marijanovića i domaćina, načelnika Policijske postaje Krk, Ivana Katalinića, započeo je ljetni „staž“ prvog uniformiranog slovenskog policajca u Hrvatskoj.

Provodeći projekt Međunarodne policijske suradnje „Sigurna turistička sezona“, Ministarstvo unutarnjih poslova RH već više godina ostvaruje suradnju s kolegama iz zemalja iz kojih nam dolazi najviše turista. Tako su na Krku već boravili, među ostalima, i austrijski te slovački policajci u odorama. Ovakav javni servis naišao je na veliko odobravanje stranih turista, jer u slučaju potrebe mogu kontaktirati policajca iz svoje zemlje koji dobro govori i hrvatski jezik.

Tako je, od 14. srpnja do 15. kolovoza svojim sunarodnjacima na usluzi Janez Rojko, slovenski policijski službenik u odori, stacioniran u gradu Krku.

Dolaskom prvog uniformiranog slovenskog policajca Krk je dobio i svojevrsno priznanje najomiljenijeg odredišta slovenskih turista. To potvrđuju i statistički podaci Turističke zajednice otoka Krka, po kojima su slovenski turisti u prvih šest mjeseci bili najbrojniji na otoku. Uz povećanje od 19 posto ostvarili su 42.583 dolazaka i time po prvi puta pretekli Nijemce koji su ostvarili 37.011 dolazaka. Nijemci su i dalje na prvom mjestu po ostvarenim noćenjima (217.426), slijede upravo slovenski turisti sa 126.939 noćenja, a na trećem su mjestu Austrijanci s 24.106 dolazaka i 109.180 noćenja. (N. Pinezić)



Pisane vijesti