Hrvatski investicijski forum: Otvorene mogućnosti ulaganja u turističke projekte

Slika /arhiva/100513-e-p001w.jpg

Hrvatski investicijski forum, održan uoči Glavne skupštine EBRD-a, koja će se u Zagrebu održati 14. i 15. svibnja, okupio je oko 400 predstavnika poslovnog svijeta, banaka, gospodarstvenika, predstavnika EBRD-a, hrvatskih vlasti i niza domaćih i inozemnih institucija.
 


O mogućnostima ulaganja u Hrvatsku održane su tri panel rasprave, od stvaranja prilika za domaća i strana ulaganja, preko rasprave o infrastrukturi i zaštiti okoliša, do mogućnosti razvoja i ulaganja u turizam.
 


Ministar turizma Damir Bajs istaknuo je porast udjela investicija u turizmu u ukupnim investicijama u Hrvatskoj, s 2,27 posto otprije deset godina na 5,37 posto, dodavši kako ulaganja u turizam istodobno podižu kvalitetu infrastrukture. Hrvatska Vlada, novom strategijom razvoja turizma naglašava stvaranje prilika za razvoj visokokvalitetnog turizma, dodao je Bajs.
 


Izvršni direktor EBRD-a za industriju, trgovinu i poljoprivredu Alain Pilloux istaknuo je kako valja pomoći dobrim projektima u interesu Hrvatske, te za preostalu imovinu u sektoru turizma u vlasništvu države preporučio modele primijenjene u Europi, dodavši kako je hrvatska Vlada  dosad povukla dobre poteze u iskorištavanju turističkih potencijala.
 


Na ovom su panelu Kristian Šustar i Rudolf Radiković predstavili realizirana ulaganja i razvoj turizma u Istarskoj i Međimurskoj županiji, kroz primjere Maistre d.d. i SPA&Golf Resorta Sveti Martin, dok su potencijalne turističke projekte „Eko Konave“ i „Pašman Resort“ predstavili Željko Selak i Eugen Sorić.
 


Hrvatski investicijski forum otvorili su Thomas Mirow, predsjednik EBRD-a i Jadranka Kosor, predsjednica hrvatske Vlade. Mirow je istaknuo da je EBRD od 1994. u Hrvatsku uložio više od dvije milijarde eura, te da je Banka nedavno usvojila novu strategiju za Hrvatsku.  Privlačenje i poticanje izravnih stranih ulaganja u Hrvatsku jedan je od prioriteta gospodarske politike hrvatske Vlade, rekla je premijerka Kosor, a Hrvatska ima preduvjete da postane važna svjetska ulagačka destinacija koja nudi niz prednosti kao što su infrastrukturna opremljenost, odličan geoprometni položaj i kvalitetna i obrazovana radna snaga, te sustav poticaja i potpora za izravna ulaganja.
 


U sklopu u Hrvatskog investicijskog foruma otvorena je Gospodarsko-turistička izložba u Muzeju za umjetnost i obrt.  Glavna skupština EBRD-a okupit će više od dvije tisuće sudionika iz političkog i poslovnog svijeta iz više od 60 zemalja Europe.

 

Pisane vijesti