Hrvatski investicijski forum: Gospodarsko-turistička izložba

Slika /arhiva/100513-e45w.jpg

Hrvatska se sudionicima Godišnje skupštine Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koja će se 14. i 15. svibnja održati u Zagrebu, predstavlja i "Gospodarsko - turističkom izložbom" koja je danas poslijepodne, u okviru Hrvatskog investicijskog foruma, otvorena u Muzeju za umjetnost i obrt.



Tom se izložbom, koja će biti otvorena do kraja skupštine EBRD-a, Hrvatska predstavlja kao turistička zemlja, zemlja poslovnih i investicijskih mogućnosti, kao zemlja bogate povijesne i kulturne baštine, a na njoj je predstavljeno i niz hrvatskih postignuća u znanosti i inovacijama.
 


Izložbu su otvorili predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadan Vidošević, direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Niko Bulić, državni tajnik u Ministarstvu financija Zdravko Marić te glavni tajnik EBRD-a Enzo Quattrociocche koji je istaknuo kako je impresioniran postavom i mnogim talentima predstavljenim na izložbi. Izložba je otvorena u okviru Hrvatskoj investicijskog foruma kojeg je uspješnim ocijenio i Quattrociocche.
 


Istaknuo je pritom važnost poruka koje su na otvorenju foruma izrekli i hrvatska premijerka Jadranka Kosor i predsjednik EBRD-a Thomas Mirow te naglasio da je i na forumu potvrđena predanost EBRD-a Hrvatskoj i nastavku ulaganja u Hrvatsku.
 


Otvorenjem "Gospodarsko - turističke izložbe" završen je Hrvatski investicijski forum koji je u hotelu Westin okupio oko 400 predstavnika poslovnog svijeta, banaka, gospodarstvenika, predstavnika EBRD-a, hrvatskih vlasti i niza domaćih i inozemnih institucija.
 


Otvarajući forum predsjednik EBRD-a Thomas Mirow istaknuo je kako je EBRD od 1994. u Hrvatsku uložio više od dvije milijarde eura, te da je Banka nedavno usvojila novu strategiju za Hrvatsku koja je usmjerena na ulaganja u korporativni, financijski sektor te infrastrukturu.
 


Premijerka Kosor istaknula je da Hrvatska ima sve preduvjete da postane svjetska ulagačka destinacija, da ulagačima nudi niz prednosti kao što su infrastrukturna opremljenost, izuzetan geoprometni položaj, kvalitetna i obrazovana radna snaga, konkurentan i atraktivan sustav poticaja i potpora za izravna ulaganja.
 


Privlačenje i poticanje izravnih stranih ulaganja u Hrvatsku jedan je od najvećih prioriteta gospodarske politike hrvatske Vlade, kazala je Kosor.
 
 

Potencijalnim investitorima i na samom forumu i na pratećim događanjima dostupan je i katalog s više od sto potencijalnih projekata u područjima energetike, infrastrukture, transporta, zaštite okoliša, prerađivačke industrije, poljoprivrede, kao i projekti inovativnih novih proizvoda.
 


Hrvatski investicijski forum održan je uoči Glavne skupštine EBRD-a koja će se održati 14. i 15. svibnja, a okupit će više od dvije tisuće sudionika iz političkog i poslovnog svijeta iz više od 60 zemalja Europe. (Hina)


Pisane vijesti