Hrvatska - poželjno i sigurno turističko odredište

Slika /arhiva/140513-mup-turs1.jpg

Svečanim potpisivanjem Sporazuma između Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva turizma o sufinanciranju projekta ''Sigurna turistička sezona'', danas je u Valbandonu otvorena IX. Konferencija čelnika policija uoči turističke sezone 2014. godine. U ime resornih ministara, Sporazum su potpisali zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković i zamjenik ministra turizma Ratomir Ivičić. U Valbandonu se, od 12. do 14. svibnja, održava već tradicionalno okupljanje predstavnika policija zemalja koje sudjeluju u originalnom projektu Ministarstva unutarnjih poslova pod nazivom ''Sigurna turistička sezona''. Riječ je o inicijativi suradnje hrvatske policije s policijama drugih europskih država, pokrenutoj 2006. godine, s ciljem postizanja maksimalne sigurnosti hrvatskih građana i turista koji tijekom turističke sezone borave u Republici Hrvatskoj. Vrijednost projekta ''Sigurna turistička sezona'' prepoznalo je i Ministarstvo turizma, a potvrda tome je i sporazum između dvaju ministarstava o njegovom sufinanciranju. Naime, Ministarstvo turizma svake godine za troškove smještaja stranih policijskih službenika, tijekom njihovog boravka u Republici Hrvatskoj, osigurava iznos od 200 tisuća kuna. Zadovoljstvo potpisanim sporazumom iskazao je i zamjenik ministra turizma Ratomir Ivičić, koji je napomenuo kako Hrvatska obiluje prirodnim ljepotama, kulturnim i povijesnim vrijednostima, no na prvo mjesto uvijek se stavlja sigurnost.

Svečanim potpisivanjem Sporazuma između Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva turizma o sufinanciranju projekta ''Sigurna turistička sezona'', danas je u Valbandonu otvorena IX. Konferencija čelnika policija uoči turističke sezone 2014. godine. U ime resornih ministara, Sporazum su potpisali zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković i zamjenik ministra turizma Ratomir Ivičić.

U Valbandonu se, od 12. do 14. svibnja, održava već tradicionalno okupljanje predstavnika policija zemalja koje sudjeluju u originalnom projektu Ministarstva unutarnjih poslova pod nazivom ''Sigurna turistička sezona''. Riječ je o inicijativi suradnje hrvatske policije s policijama drugih europskih država, pokrenutoj 2006. godine, s ciljem postizanja maksimalne sigurnosti hrvatskih građana i turista koji tijekom turističke sezone borave u Republici Hrvatskoj. Kako je istaknuo zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković, naša je zemlja bogata specifičnim prirodnim, kulturnim, povijesnim, gastronomskim i drugim zanimljivostima koje privlače turiste. Stoga i ne čudi podatak da je tijekom prošle turističke sezone, hrvatska turistička odredišta posjetilo 12,4 milijuna turista, što je odnosu na 2012. godinu, porast više od 5 posto, a čemu je svakako doprinijela i percepcija Republike Hrvatske kao sigurnog, a time i poželjnog turističkog odredišta.

''Ministarstvo unutarnjih poslova kontinuirano radi na podizanju standarda sigurnosti u svim područjima, tijekom cijele godine, a posebno tijekom turističke sezone, kako bi se turistima omogućio siguran dolazak i boravak u našoj zemlji'', naglasio je zamjenik ministra i napomenuo kako vrijednost projekta ''Sigurna turistička sezona'' iz godine u godinu prepoznaje sve više europskih zemalja i institucija. ''Osim pozitivnih reakcija domaće i strane javnosti te partnerskih policijskih organizacija, jedan od najboljih pokazatelja uspješnosti ovog projekta je i činjenica da su policije Republike Austrije, Talijanske Republike i Republike Slovenije odlučile zimsku varijantu projekta provoditi i na svojim popularnim skijalištima, na što smo također vrlo ponosni'' napomenuo je Tonković.

Vrijednost projekta ''Sigurna turistička sezona'' prepoznalo je i Ministarstvo turizma, a potvrda tome je i sporazum između dvaju ministarstava o njegovom sufinanciranju. Naime, Ministarstvo turizma svake godine za troškove smještaja stranih policijskih službenika, tijekom njihovog boravka u Republici Hrvatskoj, osigurava iznos od 200 tisuća kuna. Zadovoljstvo potpisanim sporazumom iskazao je i zamjenik ministra turizma Ratomir Ivičić, koji je napomenuo kako Hrvatska obiluje prirodnim ljepotama, kulturnim i povijesnim vrijednostima, no na prvo mjesto uvijek se stavlja sigurnost. ''Hrvatska je posljednjih godina percipirana kao vrlo sigurna zemlja, a to smo postigli upravo zahvaljujući ovom projektu, koji zajednički provodimo s našim prijateljskim zemljama'', istaknuo je Ivičić i još jednom zahvalio svim stranim i domaćim policijskim službenicima na sudjelovanju u projektu ''Sigurna turistička sezona'', jer oni, svojim trudom i odnosom, pomažu u stvaranju lijepe priče o sigurnoj turističkoj zemlji.

Radni dio konferencije, na kojoj ove godine sudjeluju predstavnici austrijske, bosanskohercegovačke, crnogorske, češke, francuske, mađarske, njemačke, slovačke, slovenske, srbijanske i talijanske policije, otvorio je glavni ravnatelj policije Vlado Dominić, koji je istaknuo kako je ovogodišnja, deveta po redu, konferencija čelnika policija posebna po tome jer je Republika Hrvatska 1. srpnja prošle godine postala punopravna članica Europske unije te su hrvatski policajci postali ravnopravni sudionici europske sigurnosne politike. ''Ovaj povijesni trenutak za hrvatsku državu stavio nas je rame uz rame s  našim europskim partnerima te donio dodatnu odgovornost i obvezu da zajedno s drugim europskim policijama rješavamo važne sigurnosne probleme. To ne znači samo da hrvatska policija čuva i nadzire granice Europske unije, već i da sudjeluje u složenim međunarodnim kriminalističkim istraživanjima te skrbi o općoj sigurnosti građana Europske unije na velikim javnim manifestacijama, sportskim i drugim događanjima, a posebice tijekom njihovog boravka na teritoriju Republike Hrvatske'', naglasio je Dominić. Glavni ravnatelj policije istaknuo je kako je turizam jedna od najvažnijih gospodarskih grana Republike Hrvatske, a jedan od razloga ostvarivanja dobrog turističkog prometa svakako leži u činjenici da turisti Hrvatsku percipiraju kao sigurnu zemlju. ''Uzimajući to u obzir, hrvatska je policija poduzela cijeli niz aktivnosti kako bi se građanima i turistima osigurao najviši stupanj sigurnosti te time još jednom potvrdio status Hrvatske kao sigurne turističke destinacije'', rekao je Dominić i napomenuo kako će važnu ulogu u ostvarivanju tog cilja imati i strane policijske organizacije koje sudjeluju u projektu Ministarstva unutarnjih poslova. ''U slijedeća tri mjeseca, kao i proteklih osam godina, vaši policijski službenici će zajedno s hrvatskim kolegama učiniti sve kako bi osigurali mirne i sigurne ljetne mjesece za sve građane naše zemlje, domaće i strane goste. Svim vašim i našim policijskim službenicima želim da se u tom periodu u Hrvatskoj osjećaju ugodno i da budu dobri zaštitnici i pomagači svim građanima Europske unije, ali i drugim stranim gostima u Republici Hrvatskoj koji će ovdje provoditi svoj godišnji odmor'', zaključio je glavni ravnatelj policije.

U nastavku konferencije, pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave policije dr. sc. Krunoslav Borovec, predstavio je rezultate i predstojeće aktivnosti projekta ''Sigurna turistička sezona''. Istaknuvši kako su do sada u projektu sudjelovala 343 strana policijska službenika, Borovec je naglasio kako će i ove godine, o sigurnosti domaćih i stranih turista, na jadranskoj obali brinuti oko 60 stranih policajaca. Oni će, zajedno s hrvatskim policijskim službenicima, pomoći u ostvarivanju glavnih ciljeva projekta, a to su implementacija uslužnog modela policije, sigurnost u cestovnom prometu i prevencija kaznenih djela i prekršaja. ''Osim kroz međunarodnu policijsku suradnju i dolazak stranih policajaca u Republiku Hrvatsku, ciljeve projekta nastojat ćemo ostvariti i kroz intersektorsku i međuresornu suradnju svih sudionika sigurnosti u turizmu te kroz privremenu preraspodjelu i relokaciju policijskih resursa u primorske regije'', napomenuo je načelnik Uprave policije. Također je istaknuo kako će se u svrhu podizanja stanja sigurnosti u cestovnom prometu, ove godine ustrojiti i Postaja prometne policije u Gospiću, s obzirom da je riječ o važnom području kada je riječ o prometu i prometnim nesrećama s teškim posljedicama.

Nakon izlaganja čelnika hrvatske policije, glavni ravnatelj policije Vlado Dominić potpisao je u ime Ministarstva unutarnjih poslova međunarodne akte o suradnji s čelnicima policije Republike Austrije, Crne Gore, Republike Češke, Francuske Republike, Mađarske, Republike Slovenije i Republike Srbije, dok će se ostali akti o suradnji s još šest stranih policija (Republika Makedonija, SR Njemačka, Republika Slovačka, Talijanska Republika, Ukrajina i Republika Poljska) potpisati u narednom razdoblju, što na ministarskoj, što na razini čelnika policija.



Pisane vijesti