Ministar Lorencin u službenom posjetu Osječko-baranjskoj županiji

Slika /arhiva/140513_osb1.jpg

Ministar turizma Darko Lorencin u službenom je posjetu Osječko-baranjskoj županiji, gdje je s direktorima turističkih zajednica te s predstavnicima turističkog gospodarstva Županije i grada Osijeka razgovarao o investicijama u turistiički sektor na području ove županije, te o izmjenama i dopunama Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma. Na sastanku su, među inima, sudjelovali župan Osječko-baranjske županije Vladimir Šišljagić i gradonačelnik grada Osijeka Ivan Vrkić. Ministar je na sastanku naglasio kako Ministarstvo turizma podržava razvoj turizma u kontinentalnom dijelu Hrvatske kroz stvaranje dodatne ponude i realizaciju projekata poput uspostave avionske linije s Londonom. Kako je rekao, prometna povezanost jedna je od strateških odrednica u razvoju kontinentalnog turizma tijekom cijele godine. Predstavnici turističkog sektora upoznali su ministra s projektima za održivi razvoj turizma koji se pripremaju u ovom dijelu Slavonije. Ministar se sastao i s direktorima turističkih zajednica, kojima je naglasio kako želi uspostaviti konstruktivni dijalog o izmjenama i dopunama zakona.

Ministar turizma Darko Lorencin u službenom je posjetu Osječko-baranjskoj županiji, gdje je s direktorima turističkih zajednica te s predstavnicima turističkog gospodarstva Županije i grada Osijeka razgovarao o investicijama u turistiički sektor na području ove županije, te o izmjenama i dopunama Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma. Na sastanku su, među inima, sudjelovali župan Osječko-baranjske županije Vladimir Šišljagić i gradonačelnik grada Osijeka Ivan Vrkić.

Ministar je na sastanku naglasio kako Ministarstvo turizma podržava razvoj turizma u kontinentalnom dijelu Hrvatske kroz stvaranje dodatne ponude i realizaciju projekata poput uspostave avionske linije s Londonom. Kako je rekao, prometna povezanost jedna je od strateških odrednica u razvoju kontinentalnog turizma tijekom cijele godine. Predstavnici turističkog sektora upoznali su ministra s projektima za održivi razvoj turizma koji se pripremaju u ovom dijelu Slavonije.  

Ministar se sastao i s direktorima turističkih zajednica, kojima je naglasio kako želi uspostaviti konstruktivni dijalog o izmjenama i dopunama zakona. „Ključna riječ izmjena i dopuna Zakona o turističkim zajednicama je kvalitetno upravljanje na razini destinacija, odnosno destinacijski menadžment. Naš sustav jednostavno mora postati dinamičniji, a pritom je najvažnije na održiv način povezati turističke zajednice i to ne samo na vertikalnoj već i na horizontalnoj razini“, rekao je ministar. 

Također, ministar je jutros u pratnji župana Vladimira Šišljagića i Damira Opačića, ravnatelja JU Kopački rit, obišao područje Parka. Tom je prilikom ministar naglasio kako u ovom dijelu zemlje vidi velik potencijal za razvoj proizvoda kao što su eno i gastro, eko i ruralni turizam, ali i velike mogućnosti za nadogradnju sadržaja i atrakcija kroz izgradnju i opremanje vinskih cesta te biciklističkih i pješačkih staza.

„Gostima je vrlo bitno pružiti doživljaje, a Ministarstvo turizma nastojat će poticati sinergiju javnog i privatnog sektora u kreiranju novih motiva dolazaka. Velika je prednost Osijeka avionska povezanost s Londonom, a Kopački rit treba dodatno poraditi na razvoju proizvoda posebno zanimljivih određenom tipu tržišta, primjerice turistima koji dolaze zbog promatranja ptica“, rekao je Lorencin, koji je obišao i dvorac Tikveš te radove na prijemnom centru Mali Sakadaš za što je Ministarstvo turizma izdvojilo 700 tisuća kuna iz programa Fonda za razvoj turizma. Nakon obilaska Kopačkog rita, ministar je održao predavanje na Ekonomskom fakultetu sveučilišta u Osijeku s temom „Turizam - glavni generator gospodarstva“.

U nastavku, ministar će obići vinsku cestu Vina Belje, najsuvremeniji vinski kompleks u regiji te kušaonicu i podrum Belje te stari podrum u Kneževim vinogradima.

Podsjetimo, ministar je u službeni posjet OBŽ stigao jučer kada je u Zračnoj luci Osijek dočekao putnike s novouvedene Ryanairove linije London-Osijek i tom prilikom naglasio kako će se puno raditi na povezivanju turističkih potencijala Osijeka i Baranje s ciljem kreiranja novih proizvoda i motiva dolazaka. Također, dodao je, kako su uspostavom ove avionske linije stvoreni snažniji preduvjeti za daljnji razvoj turizma na slavonskom području. Direktor ZL Osijek Domagoj Marinić poručio je kako je do sada 3300 putnika došlo Ryanairovom linijom u Osijek te zahvalio Ministarstvu turizma na aktivnostima usmjerenim razvoju kontinentalnog turizma u kojem ova zračna luka ima važnu ulogu.



Pisane vijesti