Hrvatska na 80. zasjedanju Izvršnog vijeća UNWTO-a

Slika /arhiva/unwto.jpg


Izaslanstvo Republike Hrvatske koje je predvodio državni tajnik za turizam Zdenko Mičić sudjelovalo je u radu 80. zasjedanja Izvršnog vijeća Svjetske turističke organizacije (UNWTO) koje se održalo 12. i 13. lipnja u Yasmin Hammametu u Tunisu.

Hrvatska je članica Izvršnog vijeća UNWTO-a od kraja listopada 2003., kada su je u ovo tijelo s još tri zemlje regije izabrali predstavnici Komisije za Europu.

Sudjelovanje u radu ovog zasjedanja imalo je dodatnu važnost jer je Hrvatska u svojoj dvostrukoj ulozi zemlje članice IV UNWTO-a i zemlje predsjedavajuće Komisijom za Europu, na kojem se položaju nalazi od studenog 2005. godine, trebala izboriti za prihvaćanje zajedničkog stava zemalja članica Komisije za Europu da imaju svog Regionalnog predstavnika u Tajništvu UNWTO-a.

Naime, unutar Svjetske turističke organizacije, porastom broja članica i njenim prihvaćenjem u obitelj UN, t.j. postajanjem jednom od specijaliziranih agencija Ujedinjenih naroda, obim poslova je narastao, te je potrebno izvršiti restrukturiranje. Odlaskom dijela osoblja u mirovinu, te restrukturiranjem samog Tajništva, Komisija za Europu „dijeli“  Reginalnog predstavnika s Komisijom za Bliski istok i to u osobi njihovog Regionalnog predstavnika, s čime se članice naše Komisije ne slažu.

Hrvatska je javno iznijela stav zemalja Komisije za Europu da takvo rješenje može biti samo privremeno, te da se definira rok imenovanja regionalnog predstavnika Komisije za Europu. Nakon burne diskusije i podrške ostalih predstavnika naše Komisije, Zaključcima je utvrđeno da će konačni prijedlog glavnog tajnika biti dostavljen zemljama članicama do trenutka održavanja XVII. zasjedanja Glavne skupštine u Cartageni de Indias u Kolumbiji krajem studenoga ove godine.



Pisane vijesti