HKS: Najbolji hrvatski kuhar 2009. Dean Todorović

Slika 20.1.2010

Hrvatski kuharski savez (HKS) uručio je danas nagrade Kristalna kuhača najboljim hrvatskim kuharima za 2009. u tri kategorije, ujedno i pobjednicima petog Hrvatskog kuharskog kupa, među kojima je najboljim u ukupnom poretku proglašen Dean Todorović iz primoštenskog hotela Zora.

Time je taj kuhar automatski postao članom Hrvatske kuharske reprezentacije s kojom će u listopadu ove godine sudjelovati na Svjetskom kulinarskom kupu u Luxemburgu, a sudjelovat će i na natjecanju za Zlatnog kuhara na Balkanu u Beogradu.

Drugi u ukupnom poretku je Tomislav Karamarko iz zadarskog restorana Stomorica, treća je Slađana Herman iz restorana Herman na GP Goričan, dok su četvrti i peti Dario Denac iz hotela Minerva iz Varaždinskih Toplica i Predrag Galjevski iz Udruge kuhara Primorsko-goranske županije.

Istaknuvši da se u petom izdanju Hrvatskog kuharskog kupa 2009. natjecalo ukupno 50 kuhara iz cijele Hrvatske, predsjednik HKS-a Damir Crleni podsjetio je da je cilj tog kupa okupiti mlade kolege koji će svojom kreativnošću promovirati hrvatsko kulinarstvo.

HKS danas ima 1400 članova, vrhunskih mladih i starijih kuhara, koji su znatno pridonijeli promociji hrvatske gastronomije, popularizirajući i zanimanje kuhara kroz edukaciju mladih.

U Hrvatskoj trenutno ima 80-ak škola koje obrazuju za to zanimanje, što nije malo i moglo bi biti dovoljno za hrvatske potrebe kada bi svi i ostali u tom zanimanju. No, s obzirom na nisku prosječnu plaću kuhara od oko 3.800 kuna, pa i na često puno dulje radno vrijeme od 40 sati tjedno, ne čudi da se mladi okreću drugim poslovima, smatra Crleni. Dodao je kako nije točno da kuhari imaju plaće oko 15 tisuća kuna, jer ako ih i ima vrlo ih je malo, tek pet-šest. HKS se stoga bori da se zanimanje kuhara stimulira boljim radnim uvjetima i plaćom, ali i da se u školovanju praktični dio nastave poveća na bar 70 posto. (Hina)
 

Pisane vijesti