HGK: Turistička godina bit će dobra, ali nedostaje radnika

Slika /AA_2018_b-fotke/vijesti/180424_hgk_FAH.JPG

Najave s tržišta i rezultati prodaje obećavaju dobru turističku godinu, no nedostatak radnika muči mnoge, posebno manje tvrtke i ugostitelje, rekli su u članovi turističko poslovnog vijeća Hrvatske gospodarske komore (HGK). Nedostatak radne snage u turizmu nametnuo se nakon što su predstavnici udruženja ugostitelja i restoratera pri HGK, Ivan Bogović i Abi Shalabi, istaknuli slabi odaziv na oglase za ova zanimanja. Pomoćnica ministra turizma Monika Udovičić najavila je javno savjetovanje o izmjenama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, kao i da se radi na paketu izmjena zakona vezanih uz turističke zajednice, članarine i boravišnu pristojbu. Problemu radne snage, kazala je, Ministarstvo turizma pristupa sustavno, od popularizacije zanimanja, do pripreme centara kompetencija i konkretnih mjera s poreznim olakšicama.

"Mogli bismo naći ljude kada bi nam se to zakonski omogućilo, primjerice razgovorima u državama u okolici Hrvatske, no to ne smijemo. Čak i kada nudimo oglase s relativno višim plaćama opet se nitko ne javlja. U Splitu je restoran nedavno tražio 60 radnika, a našao samo dva. Ništa se ne čini, samo se i dalje priča. Poručujemo Ministarstvu turizma da nam je voda do grla", kazao je Shalabi. Bogović je ukazao na vrlo slab plasman domaćih proizvoda u restoranima i hotelima za što bi, po njemu, država trebala dati potpore.

S tim se nije složio Krešimir Tomić iz Hrvatske obrtničke komore (HOK), koji je kazao da je "previše novca dano za poljoprivredu, a to nije ni državi, ni turizmu, ni poljoprivredi donijelo što treba".

Izdvojio je pritom da ljudi sa zavoda (za zapošljavanje) ne žele raditi kada im se posao ponudi, što uz visoki PDV na hranu i "enormni i stalni porast troškova, o čemu se gotovo uopće ne priča" predstavlja najveći izazov za obrtnike-ugostitelje.

Radnika nedostaje i hotelima, što je uz nedostatak kapaciteta istaknula direktorica nacionalne udruge hotelijera UPUHH Iva Bahunek, dodajući kako problem radnika ima cijeli turistički svijet te da će Hrvatska, kao i druge zemlje, morati povećati uvoz radne snage.

Upozorila je na porast ponude restorana odnosno hrane i pića u domovima preko internetske platforme AirBnB, što je već uzelo maha, primjerice u Francuskoj, te da o tome treba voditi računa i regulativa u Hrvatskoj, kao i o direktivi GDPR-a, koja stupa na snagu 25, svibnja, o čemu će za koji mjesec unificirani pravilnik donijeti europsko udruženje hotelijera HOTREC.

I Ivana Maltar iz nacionalne udruge putničkih agencija UHPA dotaknula se GDPR-a, što će agencijama, kako je kazala, uz primjenu novog Zakona o pružanju usluga u turizmu od početka ove godine te primjenu direktive EU-a o paket aranžmanima od 1. srpnja, dodatno otežati poslovanje.

No, i hotelijeri, i agencije, kao i kampovi, kako je najavio direktor nacionalne udruge kampova KUH Adriano Palman, ove godine očekuju dobre rezultate, znajući već sada da je ljeto u Hrvatskoj gotovo rasprodano.

Igor Borojević iz Glavnog ureda HTZ-a naglasio je kako za sada Hrvatsku ne ugrožava veliki povratak Turske na scenu nakon par godina stagnacije, dodajući da je i ove godine potražnja za Hrvatskom puno veća nego je ponuda, a 'stop buking' kod touroperatora za ljetne termine raniji nego ikada do sada. (Hina)

Ostale vijesti