HGK radionica: Programi poticaja za turistički sektor

Slika /arhiva/grbhgk100.gif

Ulaskom Hrvatske u EU početkom srpnja iduće godine otvaraju se različite i brojne mogućnosti za (su)financiranje projekata iz europskih strukturnih fondova, pa iako nijedan fond niti njihovi programi nisu specifično određeni za turizam, taj je sektor ukomponiran u razne regionalne i druge programe, te je već sada dobro pripremati projekte i informirati se o mogućnostima povlačenja sredstava iz tih fondova.

Istaknuto je to na današnjoj radionici "Programi poticaja za turistički sektor" u Hrvatskoj gospodarskoj komori na kojoj su predstavljene mogućnosti korištenja sredstava iz EU fondova te domaćih poticaja za turizam. U organizaciji Sektora za turizam HGK okupilo se više od 50 sudionika, većinom predstavnika odjela za turizam županijskih komora te državnih institucija.

Pomoćnik ministra turizma Želimir Kramarić je istaknuo da je cilj Ministarstva uz ostalo povećanje ukupne konkurentnosti hrvatskog turizma, te da su za to ove godine priredili osam programa u sklopu kojih će dodijeliti 32 milijuna kuna državnih potpora. Neke od njih ići će i za sufinanciranje projekata kojima su već odobrena sredstva iz EU fondova. Dodao je i da Ministarstvo intenzivno radi, u suradnji sa strukovnim udrugama i komorama, na edukaciji i informiranju o EU fondovima.

Direktorica Sektora za turizam HGK Leila Krešić-Jurić smatra kako je došlo vrijeme da se projekti organiziranije i sistematičnije pripreme, jer će se tako moći povući i više novca iz tih fondova. Navela je da je od 2007. do 2011. od ukupnih gotovo 670 milijun eura iz pretpristupnih EU fondova u Hrvatskoj povučeno 41 posto sredstava, od čega je isplaćeno 21 posto, a koliko je od toga išlo u turizam nema posebne evidencije, jer su se financirani projekti odnosili općenito na privatno poduzetništvo.

Nataša Filipović iz Ministarstva gospodarstva spomenula je da je u sklopu IPA-e (operativni program za regionalnu konkurentnost) od 2007. do 1. srpnja 2013. Hrvatskoj na raspolaganju ukupno 96 milijuna eura za razvoj poslovne infrastrukture, u sklopu čega se našla i javna turistička infrastruktura i to za razvoj zdravstvenog, kulturnog i aktivnog turizma. Samo na nešto manji iznos, od 92 milijuna eura, Hrvatska može računati u drugoj polovici 2013. iz EU programa EFRR (za regionalnu konkurentnost) za poduzetništvo, u što je također uključen turizam, a sredstva najprije mogu očekivati projekti kojima se usvajaju i primjenjuje inovativne tehnologije.

U sklopu toga postoji i, kazala je, posebna komponenta za turizam koja će biti natječajem dostupna u drugoj polovici 2013. godine, a odnosi se na sufinanciranje turističkih projekata odnosno modernizacije, izgradnje ili dogradnje smještajnih kapaciteta, tematskih parkova, golfa, wellnessa, bazena, akvarija, vučnica, te za revitalizaciju kulturnih dobara i njihove prenamjene u turističke svrhe. Ukupno će u toj komponenti biti raspoloživo 14 milijuna eura, a s 50 do 70 posto sufinancirat će se turistički projekti vrijednosti od 200 tisuća do 7,5 milijuna eura. Još 20 milijuna eura bit će natječajem dostupno u drugoj polovici 2013. godine i za poslovnu, pa tako i turističku infrastrukturu (kongresni centri, parkirališta, garaže, parkovi, plaže i drugo). (Hina)



Pisane vijesti