HFP objavio natječaj za prodaju ZRC Lipika za jednu kunu

Slika 28.8.2009
Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) objavio je javni poziv za prikupljanje ponuda za kupnju 90,14 posto dionica Zdravstveno - rekreacijskog centra (ZRC) Lipik po posebnim uvjetima, odnosno za jednu kunu.

Rok za podnošenja ponuda je 27. listopada do 14 sati, a natječaj se odnosi na 28.775 dionica, ukupne nominalne vrijednosti 2,87 milijuna kuna, što čini 90,14 posto vrijednosti temeljnog kapitala od čega je 23.571 dionica fiducijarni prijenos u korist Ministarstva financija.

Obvezni uvjeti uključuju obvezu zadržavanja turističko - ugostiteljske djelatnosti kao osnovne, zadržavanje sjedišta u Lipiku, a ponuđači moraju ponuditi i poslovni plan za sljedećih pet godina koji mora sadržavati i plan restrukturiranja, itd.

Potencijalni ponuđači moraju procijeniti ili se izjasniti u kojoj mjeri su spremi očuvati zaposlenost te u skladu s poslovnim planom preuzeti obvezu zadržavanja postojećih radnih mjesta i ponuditi otvaranje novih ili preuzeti obvezu provedbe programa zbrinjavanja eventualnog viška zaposlenika.

Po podacima iz natječaja, ZRC Lipik trenutno ima 22 zaposlena, od čega 17 na neodređeno, a 5 na određeno vrijeme. Od ponuditelja se traži i izrada plana ulaganja, pri čemu se u natječaju kao minimalan iznos ulaganja navodi 40 milijuna eura.

Natječajem se od ponuditelja traži i da ponude popust za podmirenje dospjelih obveza društva prema državnim vjerovnicima, korisnicima državnog proračuna koji se odnose na protestirano jamstvo Ministarstva financija po KfW kreditima br. 8404 i 8405 i Hrvatske banke za obnovu i razvitak, a predloženi popust, kako se navodi, mora biti apsolutno nužan za ponovnu uspostavu dugoročne isplativosti društva.

Ponuđač treba procijeniti i izjasniti se koji će dio nedospjelih obveza po KfW kreditima i HBOR-u podmiriti, a koji dio obveza treba preuzeti Republika Hrvatska, te za obveze osigurane državnim jamstvima koje ne preuzima država ponuditi zamjensku garanciju izdanu od strane prvoklasne banke.

Potencijalni kupci trebaju se obvezati i na podmirenje dospjele obveze prema Ministarstvu financija s osnove glavnice neplaćenog PDV-a (nakon što to podmiri moći će u narednom razdoblju to iskoristiti kao pretporez), kao i ostalih dospjelih obveza prema Ministarstvu financija.

Ponuditelj se, prema uvjetima natječaja, treba obvezati da će u cijelosti podmiriti sve ostale dospjele obveze Društva prema ostalim državnim vjerovnicima (koji nisu korisnici državnog proračuna) te drugim vjerovnicima nastale do zaključenja ugovora o prodaji i prijenosu dionica.

Natječajem je predviđen i poseban uvjet po kojem ponuditelj treba preuzeti obvezu odricanja od zahtjeva prema državi s osnova ratnih šteta kao i eventualnog obeštećenja iz mogućeg sudskog spora vezano za Ugovore o kreditu br. 8404 i 8405 (prema KfW i HBOR-u), oba od 6. listopada 1999. godine.

Glavna je djelatnost ZRC-a Lipik pružanje turističko-ugostiteljskih usluga, a ZRC je nekad bio vodeći centar komercijalnog zdravstvenog turizma u Hrvatskoj, zasnovan na iskorištavanju termo - mineralne vode, a za to će iskorištavanje, predviđa natječaj, trebati tražiti koncesiju.

Tvrtka je imala više od 100 godina dugu tradiciju u turizmu, kao i razvijenu specifičnu arhitekturu i gastronomiju. Tijekom Domovinskog rata svi objekti društva potpuno su uništeni, a potom su stradali u požaru. (Hina)


Pisane vijesti