Gradu Opatiji predana nagrada turističkih novinara "Zlatna jabuka 2013."

Slika /arhiva/opatija-by-bd.jpg

Nagrada Međunarodnog udruženja turističkih novinara i pisaca u turizmu (FIJET) „Zlatna jabuka 2013.“ dodijeljena je večeras gradu Opatiji na prigodnoj svečanosti uz more, kraj Umjetničkog paviljona „Juraj Šporer.“

Nagrada „Zlatna jabuka“ dodjeljuje se destinaciji, odnosno mjestu ili osobi za ukupni doprinos očuvanju, unaprijeđenju i razvoju povijesno-kulturne baštine u funkciji razvoja turizma, a opatijskom gradonačelniku Ivi Dujmiću predao ju je predsjednik FIJET-a Tijani Haddad. "Zlatna jabuka" bit će pohranjena u škrinjicu koju je izradio umjetnik Mirko Zrinšćak od autohtonog kestena i bit će izložena u Hrvatskom muzeju turizma.

FIJET je ove godine svoje dvije godišnje nagrade za najbolja odredišta "Zlatna jabuka" prvi put odlučilo dati dvama odredištima u istoj zemlji, Opatiji i Rovinju u Hrvatskoj. Obrazloženje nagrada Opatiji i Rovinju su njihova povijesna turistička sličnost, visoka dostignuća u turizmu, blizina odredišta, ali i ulazak Hrvatske u EU ove godine. Do sada su u Hrvatskoj nagrade "Zlatna jabuka" dobili Dubrovnik (1996.), Split (2002.) te Vučedolska kultura (Vukovar-Ilok 2011.).

Nagradu "Zlatna jabuka" FIJET dodjeljuje od 1970. Ta je međunarodna strukovna udruga osnovana 1954. u Parizu, a danas objedinjava nacionalna udruženja iz 35 zemalja s više od tisuću članova, među kojima je i Hrvatska.



Pisane vijesti