FIJET-ova Zlatna jabuka za vučedolsku kulturu

Slika /arhiva/110523-fijet2.jpg

Predsjednik Svjetskog udruženja turističkih novinara i pisaca u turizmu (FIJET) Tijani Hadad uručio je danas u Vukovaru nagradu "Zlatna jabuku" kojom ta novinarska asocijacija nagrađuje Vukovar za istraživanje vučedolske kulture i njezinu promociju u Hrvatskoj i svijetu. Hadad je tom prigodom istaknuo da je Vukovar, nakon Dubrovnika 1996. i Splita 2002. godine, treći hrvatski grad koji dobiva ovu prestižnu nagradu koja je svojevrsni turistički Oscar. Vukovarskoj svečanosti nazočilo je 30-tak članova Izvršnog odbora kao i Predsjedništva FIJET-a iz cijeloga svijeta, koje je u ime premijerke Jadranke Kosor pozdravio ministar turizma Damir Bajs naglasivši da će nagrada "Zlatna jabuka" dodatno pridonijeti promociji vukovarskog turizma kao i turizma cijele Hrvatske. Na konferenciji za novinare ministar Bajs je rekao da u 2011. godini Hrvatska očekuje 10,5 milijuna stranih turista koji će ostvariti oko 57 milijuna noćenja. Istaknuo je da je Hrvatska po broju stranih turista na 23. mjestu u svijetu te od njih ostvaruje prihod od 6,5 milijardi eura kao i dodatnu milijardu eura od domaćih turista.

Predsjednik Svjetskog udruženja turističkih novinara i pisaca u turizmu (FIJET) Tijani Hadad uručio je danas u Vukovaru nagradu "Zlatna jabuku" kojom ta novinarska asocijacija nagrađuje Vukovar za istraživanje vučedolske kulture i njezinu promociju u Hrvatskoj i svijetu.

Hadad je tom prigodom istaknuo da je Vukovar, nakon Dubrovnika 1996. i Splita 2002. godine, treći hrvatski grad koji dobiva ovu prestižnu nagradu koja je svojevrsni turistički Oscar. Naglasio je da vučedolska kultura ne pripada samo Vukovaru i Hrvatskoj nego i cijelome svijetu, jer je kulturno nasljeđe univerzalno i treba ga promicati u cijelome svijetu, a što je zadatak i FIJET-a.

Vukovarskoj svečanosti nazočilo je 30-tak članova Izvršnog odbora kao i Predsjedništva FIJET-a iz cijeloga svijeta, koje je u ime premijerke Jadranke Kosor pozdravio ministar turizma Damir Bajs naglasivši da će nagrada "Zlatna jabuka" dodatno pridonijeti promociji vukovarskog turizma kao i turizma cijele Hrvatske.

Na konferenciji za novinare ministar Bajs je rekao da u 2011. godini Hrvatska očekuje 10,5 milijuna stranih turista koji će ostvariti oko 57 milijuna noćenja. Istaknuo je da je Hrvatska po broju stranih turista na 23. mjestu u svijetu te od njih ostvaruje prihod od 6,5 milijardi eura kao i dodatnu milijardu eura od domaćih turista. Naglasio je da prihod od turizma čini 15 posto hrvatskoga BDP-a. Istaknuo je kako je u prva četiri mjeseca ove godine zabilježeno 12 posto više turističkih dolazaka nego u istom razdoblju prošle godine.

Nagradu "Zlatna jabuka" primio je vukovarski dogradonačelnik Željku Pinjuh na obali Dunava u Vukovaru, a dopremili su je čamcem 'osmercem' iz pravca Vučedola vukovarski veslači.

FIJET-ova "Zlatna jabuka" uklopljena je u posebnu skulpturu, unutar staklene vučedolske golubice, koja je smještena na komadu 5800 godina starog drveta. Cijelu skulpturu osmislio je zagrebački akademski kipar Josip Fluksi, a bit će trajno smještena u budućem vučedolskom muzeju čija je izgradnja u tijeku.

Predsjednica hrvatskog FIJET-a i Zbora turističkih novinara Tina Čubrilo uručila je danas u Vukovaru prof dr. Aleksandru Durmanu s Filozofskoga fakulteta u Zagrebu povelju za 30 godina arheološkog istraživanja lokaliteta Vučedol kod Vukovara.

Svjetsko udruženje turističkih novinara i pisaca u turizmu (FIJET) osnovano je 1954. godine u Parizu, a danas ima 35 zemalja članica. FIJET je nagradu Zlatna jabuka ustanovio 1970. godine, a dodjeljuje se za očuvanje i unapređenje povijesno-kulturne baštine, tradicije i običaja u funkciji razvoja turizma. Za 2014. godinu kao mogući kandidati za osvajanje nagrade "Zlatna jabuka" nominirani su hrvatski gradovi Rovinj i Opatija. (Hina)



Pisane vijesti