U Opatiji izložba "Prvi hoteli na Jadranu"

Slika /arhiva/opatija-by-bd.jpg

Izložba "Prvi hoteli na Jadranu" na kojoj su predstavljene fotografije hotelskih zgrada izgrađenih na hrvatskoj strani Jadrana potkraj 19. i u početku 20. stoljeća i drugi izlošci iz tog vremena otvorena je večeras u Hrvatskom muzeju turizma u Vili Angiolina u Opatiji. Izložbu je otvorio državni tajnik u ministarstvu kulture Zoran Šikić koji je istaknuo da Ministarstvo kulture podupire Hrvatski muzej turizma, da ulaže u cijeli hrvatski muzejski sustav te da podupire razvoj turizma koji je postao naša najvažnija gospodarska grana. Sve to doprinosi razvoju kulturnog turizma za što se svi zalažemo, rekao je.

Ravnateljica Muzeja hrvatskog turizma Mirjana Kos Nalis kazala je da se razvoj turističkog gospodarstva potkraj 19. i u prvim desetljećima 20. stoljeća u Hrvatskoj najreprezentativnije očitovao u izgradnji hotelskih zgrada. Potkraj 19. stoljeća lječilišni turizam se počinje razvijati uz morsku obalu, istodobno raste popularnost kupališnog turizma i grade se velebni hoteli okruženi njegovanim perivojima, u skladu s tada dominantnim historicističkim arhitekturnim slogom, kazala je Kos Nalis.

Središte hotelske izgradnje tada je bila Opatija gdje su 1884. i 1885. podignuta dva velika reprezentativna hotela: Kvarner (Quarnero) i Imperial (Stephanie). Time je otvoreno veliko hotelsko gradilište u kojemu je do početka Prvoga svjetskog rata izgrađeno još stotinjak hotela, pansiona i rezidencijalnih vila, navela je Kos Nalis. Dodala je da je hotelska arhitektura, posebice u Opatiji, Dubrovniku, Malom Lošinju, Crikvenici i na Brijunima, svojom kakvoćom i suvremenošću stajala uz bok onodobnoj turističkoj arhitekturi francuske ili talijanske rivijere.
Izložba će biti otvorena do 26. veljače 2012.

Hrvatski muzej turizma specijalizirana je nacionalna muzejska ustanova koja prikuplja, čuva, istražuje i prezentira materijalnu i nematerijalnu baštinu turističkog sadržaja, a osnovna djelatnost muzeja je prikupljanje građe koja svjedoči bogatu povijest turizma u Hrvatskoj. Muzej djeluje u Vili Angiolini i u Umjetničkom paviljonu "Juraj Šporer" u Opatiji. (Hina)



Pisane vijesti