DZS: U četiri mjeseca i u travnju turistički porasti

Slika /arhiva/Brodarica-w.jpg

Hrvatsku je u prva četiri ovogodišnja mjeseca posjetilo 1,09 milijun turista koji su ostvarili 2,87 milijuna noćenja, a 55 posto ukupnih turističkih dolazaka i 59 posto noćenja ostvareni su samo u ovogodišnjem travnju, prvi su podaci Državnog zavoda za statistiku.

U travnju ove godine u Hrvatskoj je boravilo 601,5 tisuća turista, ostvarivši 1,69 milijuna noćenja.

Usporede li se četveromjesečni podaci s onima Zavoda za prošlogodišnja prva četiri mjeseca proizlazi da je u Hrvatskoj ove godine do kraja travnja bilo 14 posto više turista i oko 8 posto više noćenja.

Slijedom te usporedbe sličan porast fizičkog turističkog prometa vidljiv je i u ovogodišnjem travnju, i to za 13,5 posto u dolascima te za 9 posto u noćenjima u odnosu na lanjski travanj.

Od siječnja do kraja travnja ove godine u Hrvatskoj je bilo 414,4 tisuće domaćih turista, koji su ostvarili 966,7 tisuća noćenja.

Stranih je turista došlo 676,5 tisuća, a ostvarili su 1,9 milijuna noćenja.

U odnosu na lanjske podatke Zavoda ove je godine u četiri mjeseca bilo 11 posto više domaćih turista i 1,4 posto više njihovih noćenja.

Kod stranih turista porast je ove godine i nešto veći - došlo ih je 16 posto više i ostvarili su 12,4 posto više nego u prva četiri mjeseca prošle godine. (Hina)
 



Pisane vijesti