DZS: Gotovo podjednaki individualni i organizirani dolasci turista

Slika /arhiva/dzs-crostat-l.jpg

U Hrvatsku su u prvih pet mjeseci ove godine turisti gotovo podjednako dolazili individualno i organizirano, njih nešto malo više od po milijun, a i jedni i drugi ostvarili su nešto više od po 3 milijuna noćenja.

Individualno je u Hrvatsku, po petomjesečnim podacima Državnog zavoda za statistiku, došlo 1,01 milijun turista ili oko 48 posto od ukupnih 2,1 milijuna turističkih dolazaka. Organizirano ih je došlo oko 52 posto ili 1,07 milijuna.

Time su ostvareni porasti individualnih dolazaka od 5,8 posto, a organiziranih od 6,6 posto.

Statistika turističkih noćenja pokazuje da su 'individualci' ostvarili znatno veći porast noćenja, ali da i nadalje turisti koji su došli organizirano imaju veći udio u ukupnim noćenjima.

Od ukupno 6,6 milijuna noćenja u prvih pet mjeseci, turisti koji su došli organizirano imaju udio od 53 posto, odnosno oni su ostvarili 3,5 milijuna noćenja, što je 5,5 posto više nego u istom razdoblju lani.

Individualni su gosti pak ostvarili 3,1 milijun noćenja, što je u odnosu na prvih pet mjeseci prošle godine porast za 12,3 posto.

Svemu su uobičajeno najviše pridonijeli strani turisti kojih je i individualno i organizirano došlo više nego lani i ostvarili su više noćenja.

Individualno je u Hrvatsku u prvih pet mjeseci došlo 736,7 tisuća stranih gostiju, ili 7,2 posto više, a znatno veći porast od 15 posto ti su turisti ostvarili s 2,4 milijuna noćenja.

Oko 882,3 tisuće stranih turista došlo je organizirano, a oni su ostvarili gotovo 3 milijuna noćenja, što je u dolascima porast za 7,2 posto i u noćenjima za 9 posto, čemu su zasigurno pridonijele i mjere udruženog oglašavanja za predsezonu hrvatskog javnog (HTZ) i privatnog turističkog sektora (agencije) i stranih partnera (touroperatora i zračnih prijevoznika).

Domaćih je turista koji su došli individualno i njihovih noćenja bilo također više nego u lanjskih pet mjeseci, za 2,1 odnosno 3,2 posto više, ali je njihovih dolazaka posredstvom organizatora putovanja bilo 6 posto manje, a noćenja 11 posto manje. (Hina)



Pisane vijesti