Niz događanja na Lošinju do kraja srpnja

Slika /arhiva/mlosinj-logotip.jpg

Grad Mali Lošinj, Turistička zajednica Grada, Lošinjski muzej, Pučko učilište i Osorske glazbene večeri za stanovnike i goste lošinjskog otočja i ove su godine organizirali manifestcije s različitim temama za različite ukuse.

U spomen na Josipa Kašmana, „kralja baritona“, kako su ga od milja zvali, u Malom Lošinju se od 14. do 16. 7. održavaju 8. Dani Josipa Kašmana uz brojne opere i operete, izložbe, predstavljanja knjiga o ovom velikom glazbeniku rodom iz Malog Lošinja, koji se proslavio na brojnim svjetskim pozornicama, između ostalih nastupio i na otvorenju Metropolitan opere u New Yorku.

Klapsko pjevanje je tradicionalna hrvatska vokalna glazba podrijetlom iz Dalmacije, primorskih i otočnih krajeva.  U prosincu 2012. godine UNESCO je uvrstio klapsko pjevanje na popis nematerijalne svjetske baštine u Europi, a brojni ljubitelji klapskog pjevanja moći će uživati na klapskom spetaklu „Klape na pjacalu“ koji će se održati 17. 7. u predivnom ambijentu pjacala ispred Župne crkve u Malom Lošinju, a nastupiti će jedna od najboljih hrvatskih klapa, klapa Šufit iz Splita uz gostovanje najbolje hrvatske dječje klape "Biokovski slavuji" i nastup naših domaćih klapa s otoka.

Od 19. 7. do 25. 8. održavaju se 38. Osorske glazbene večeri, festival klasične glazbe, koji se u Osoru održava od 1976. godine. Koncerti se održavaju u Osorskoj katedrali, a izvode se djela hrvatskih skladatelja, čime su Osorske glazbene večeri svojevrsni promicatelji hrvatskog glazbenog stvaralaštva, te se kao takve nalaze pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića.

Posebno preporučujemo posjet manjim mjestima na našem otoku, koja slave svoje zaštitnike Sv. Marija Magdalena u Nerezinama (22. 7.), Sv. Jakov u Svetom Jakovu (25. 7.), Sv. Ana u Velom Lošinju (25. 7.), a posebno veselo i uzbudljivo biti će na na Veloselskim ljetnim užancama u Velom Lošinju , manifestaciji koja se održava od 1920-tih, a jedinstvena je po svojoj „Veloselskoj alci“ (alka u kariolama), a na otoku Susku se uvijek zadnje nedjelje u mjesecu srpnju održava Dan Iseljenika, kada Suščani koji žive diljem svijeta (većinom u Hobokenu, New Jersey, USA), dolaze u svoj zavičaj i otok odjedanput živne, a taj dan rezerviran je za brojne sportske igre, animacije za djecu, folklorni program i na kraju večeri fešta za sve.

Folklornih i klapskih manifestacija također će biti napretek, pa tako možete prisustvovati Klapskim večerima u Giardinettu gdje će nastupati lošinjska klapa ''Čikat'' i Folklorno-klapskim večerima u kojima će nastupati FD Manfrina i FD Orlec, uz nastup ženske klape ''Augusta'', kao i nezaobilaznim nastupima lošinjskih mažuretkinjama.

Uz brojna zabavna događanja po otoku, možete posjetiti i zanimljive izložbe koje se odvijaju na brojnim lokalitetima na otoku od Međunarodne izložbe karikatura u Osoru Oscafest, izložbe fotografija Artour koja obilazi cijeli otok, do Izložbe podvodnih arheoloških nalazišta lošinjskog arhipelaga,  a posebno zanimljive su dvije izložbe u Nerezinama koje govore o tradiciji i načinu života ovoga kraja Pučka pobožnost-izložba sakralnih predmeta i slika i izložba posvećena Nerezinskim brodograditeljima.



Pisane vijesti