Državni tajnik Tomislav Družak otvorio Europsko judo prvenstvo za mlađe seniore (U-23)

  • Slika /AAA_2020_MINTIS/fotke/201110_EP_judo_1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Nakon uspješno organiziranog Europskog juniorskog prvenstva, u Poreču se u ponedjeljak 9. i utorak 10. studenoga, održava i Europsko prvenstvo za mlađe seniore (U-23), a otvorio ga je državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta, Tomislav Družak, predsjednica Hrvatskog judo saveza, Sanda Čorak, te predsjednik Europske judo unije, Sergej Solovejčik.

Već prvog dana EP-a Hrvatska je dobila i vice-prvaka Europe U-23, Robert Klačar osvojio je srebrnu medalju do 66 kg, a odličje mu je uručio državni tajnik Družak.
 
Nikad nije bio zahtjevniji put i više truda potrebno da hrvatski judaši i judašice mogu biti u situaciji na tatamiju izboriti medalje na Europskom judo prvenstvu. No, Poreč je ocijenjen kao turistički kompleks koji može ponuditi vrhunske uvjete te mogućnost „balona“, kako bi više od 750 judašica i judaša iz 40 država mogli nastaviti sportski razvoj i ne izgubiti jednu godinu u juniorskoj i mlađe seniorskoj konkurenciji.
 
Uz rast broja zaraženih u cijeloj Europi, zdravstveni tim na čelu sa dr. sc. Ivanom Bohačekom, dr. med. i pomoćnicom direktora natjecanja Anom Krauthacker, imao je izazov postavljanja sustava kojim bi se spriječila zaraza virusom SARS-CoV-2 – od negativnog PCR testa u periodu od tri dana prije puta do lokalnog testiranja, zabrane izlaska iz turističkog kompleksa Plave lagune, epidemioloških mjera (držanje distance, nošenje maski za lice, dezinficiranje ruku), pa do redovnog dezinficiranja svih prostorija te natjecateljskog tatamija.
 
Pohvale za postavljene procese i cijelu organizaciju stigle su od svih prisutnih reprezentacija, a predsjednik Europske judo unije, Sergej Solovejčik je posebno u osobnoj zahvali istaknuo zdravstveni tim kao primjer kako treba raditi.
 
Upravo ovakvi događaji daju stvarne argumente Europljanima da percipiraju Hrvatsku kao sigurnu destinaciju za ugodan odmor.
 
Dok se proces nastavlja sve do odlaska svih sudionika iz Hrvatske i svojim domovima, Poreč se s pravom pokazuje kao primjer najbolje europske prakse za nastavak sporta i održavanja sportskih natjecanja uz zaštitu svih prisutnih te lokalne zajednice.

Pisane vijesti