Državni tajnik Glavina sudjelovao na neformalnom sastanku ministara turizma u Dijonu

  • Slika /2022_photo_ilustrac/220318_Dijon1.jpg
  • Slika
  • Slika

Državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tonči Glavina sudjelovao je na neformalnom sastanku ministara turizma na razini EU, koji se održava u Dijonu u sklopu francuskog predsjedanja Vijećem EU.

Na neformalnom sastanku, između ostalog, razgovaralo se o važnosti oporavka sektora nakon pandemije, jačanju i transformaciji turizma kao i o daljnjim koracima kreiranja zajedničkih europskih politika u turizmu nastavno na Tranzicijski put za turizam te ususret donošenju Europske agende za turizam za razdoblje 2030. / 2050.
 
U prvom planu u okviru otpornosti turizma ključne teme razgovora su bile afirmacija turizma u Europi te kako učiniti Europu vodećom globalnom održivom turističkom destinacijom.
 
Na neformalnom sastanku ministri su snažno osudili agresiju na Ukrajinu i podržali inicijativu suspenzije Rusije iz članstva u UNWTO. Iskazana je nepodijeljena i odlučna spremnost pomoći raseljenim osobama iz Ukrajine, a turistički sektor pokazao se spremnim i solidarnim.
 
Zajednička sigurnost i percepcija sigurnosti u kontekstu turizma bila je također u centru razgovora na ovom ministarskom sastanku, na kojem je državni tajnik Glavina poručio: "Danas je Europa više nego ikad prepoznata kao jedinstvena turistička destinacija, sigurnosna nestabilnost bilo gdje u Europi predstavlja ozbiljnu ugrozu za turizam svih država članica. Nužna je međusobna pomoć i solidarnost na svim poljima kako bismo imali uspješnu turističku sezonu u Europi".

Priopćenja