Druga edukacija o programima prekogranične i transnacionalne suradnje za turističke projekte

Slika /arhiva/20160506_du-zgb1.jpg

Ministarstvo turizma i Glavni ured Hrvatske turističke zajednice održali su, 6. svibnja u Zagrebu, drugu u nizu edukacija s temom 'Hrvatski turizam kroz programe europske teritorijalne suradnje u financijskoj perspektivi 2014.-2020.: 'Programi prekogranične i transnacionalne suradnje za turističke projekte'. Edukaciji su se odazvali djelatnici svih razina sustava turističkih zajednica i njihovi potencijalni projektni partneri iz javnog i privatnog sektora iz nekoliko županija: Zagrebačke, Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske, Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Grada Zagreba. Pomoćnica ministra turizma Olivera Shejbal uvodno je pozdravila sudionike te ih podržala u namjeri da prijavljuju svoje projektne ideje na javne pozive koji se raspisuju u okviru svih programa prekogranične i transnacionalne suradnje.

Ministarstvo turizma i Glavni ured Hrvatske turističke zajednice održali su, 6. svibnja u Zagrebu, drugu u nizu edukacija s temom 'Hrvatski turizam kroz programe europske teritorijalne suradnje u financijskoj perspektivi 2014.-2020.: 'Programi prekogranične i transnacionalne suradnje za turističke projekte'. Edukaciji su se odazvali djelatnici svih razina sustava turističkih zajednica i njihovi potencijalni projektni partneri iz javnog i privatnog sektora iz nekoliko županija: Zagrebačke, Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske, Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Grada Zagreba.

Pomoćnica ministra turizma Olivera Shejbal uvodno je pozdravila sudionike te ih podržala u namjeri da prijavljuju svoje projektne ideje na javne pozive koji se raspisuju u okviru svih programa prekogranične i transnacionalne suradnje. Edukaciji je prisustvovala i pomoćnica ministra turizma za pravne poslove Martina Jantol te načelnica Sektora za razvoj turističkih destinacija Zdenka Šutak i predstavnica Hrvatske turističke zajednice Iva Puđak Mihajlović.

Prezentaciju Programa prekogranične suradnje Slovenija-Hrvatska 2014-.-2020. održao je Mislav Kovač iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, dok je njegova kolegica Margareta Aničić predstavila Program prekogranične suradnje Hrvatska-Mađarska 2014.-2020. Voditeljica Službe iz Agencije za regionalni razvoj Božana Bešlić prezentirala je INTERREG IPA Program Hrvatska-Bosna i Hercegovina–Crna Gora 2014.-2020. i INTERREG IPA Program Hrvatska-Srbija 2014.-2020.

Direktor turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula iznio je svoja iskustva i probleme s kojima se suočavao kod pripreme i implementacije projekata koje uspješno provodi već dugi niz godina. Sudionicima edukacije opisao je izazove na koje je nailazio te pružio brojne savjete i preporuke za efikasno apliciranje i kvalitetno provođenje projekata. Drugi primjer dobre prakse pod nazivom RIDE&BIKE predstavila je Tanja Ivek iz Zagorske razvojne agencije koja je sudionike edukacije dodatno upoznala s obrascem za prijavu projekata te detaljno objasnila način i modalitete pisanja projekata. Programe transnacionalne suradnje 2014.-2020. i to AdrionDunavSredišnja Europa i Mediteran, predstavio je viši stručni savjetnik u Službi za međunarodnu teritorijalnu suradnju Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Mislav Kovač. 

Svi predstavljeni programi pružaju odlične mogućnosti za jačanje turizma, diversifikaciju turističkih proizvoda, poticanje konkurentnosti i jačanje zapošljavanja, pogotovo u kontinentalnom dijelu naše zemlje. Sudionici su zaključili da je potrebno pojačati aktivnosti vezane za prijavu projekata.

Tijekom mjeseca svibnja edukacije o programima prekogranične i transnacionalne suradnje nastavljaju se u Dubrovniku, Splitu i Rijeci.



Pisane vijesti