Splitsko-dalmatinska i Hercegovačko-neretvanska županija potiču EU projekte

Slika /arhiva/eu_flag.jpg

Predstavnici Splitsko-dalmatinske i Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) razgovarali su u četvrtak u Mostaru oko mogućnosti korištenja fondova Europske unije kako bi realizirali zajedničke gospodarske i infrastrukturne projekte, priopćeno je u četvrtak iz Vlade HNŽ-a.

Direktor javne ustanove za koordiniranje i razvitak Splitsko-dalmatinske županije Jozo Sarač sudjelovao je na sastanku na kojemu su predstavljene mogućnosti u realizaciji programa zaštita okoliša i biološke raznolikosti, smanjenju rizika i ulaganja u obnovljive izvore energije, razvitku turizma te očuvanju kulturne i prirodne baštine.

Predsjednik Vlade HNŽ Nevenko Herceg istaknuo je da je vlada kojoj je na čelu čvrsto opredijeljena da se kroz suradnju još snažnije uključi u projekte međuregionalne suradnje kako bi se usvojile 'europske vrijednosti ali i omogući promoviranje gospodarskih, kulturnih, prirodnih i drugih resursa, te njihovo održivo korištenje'.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić naglasio je potrebu ujednačenog razvitka prekograničnog područja, te izrazio uvjerenje kako će današnji sastanak rezultirati zajedničkim projektnim prijedlozima koji će biti uspješno aplicirani i prihvaćeni za provedbu i financiranje.

Nakon sastanka istaknuta je potreba izrade baze postojećih projektnih ideja, ali i njezino dopunjavanje novim. Naglašeno je kako postoji značajna zainteresiranost za suradnju u različitim sektorima, te je potrebno organizirati sektorsko umrežavanje institucija iz Splitsko-dalmatinske i Hercegovačko-neretvanske županije, kao i raditi na educiranju kadrova za rad na programima i projektima EU.

(Hina)



Pisane vijesti