Drniš i Lošinj među finalistima Top 100 održivih destinacija svijeta

Slika /AA_2018_b-fotke/2019 vijesti/190307_top100_Munchen.jpg

Na najvećem svjetskom turističkom sajmu - ITB Berlin, 6. ožujka 2019. godine, dodijeljene su nagrade za najbolje među 'Top100' održivih destinacija svijeta, a među finalistima su se našle dvije hrvatske, Drniš i Lošinj. „Top100 održivih destinacija svijeta“ inicijativa je organizacija Green Destinations, TravelMole, Travellife, Destination Stewardship Center, Asian Ecotourism Network (AEN) te Globalnog vijeća za održivi turizam (GSTC). Za ulazak među top destinacije bilo je potrebno zadovoljiti 15 kriterija koji ih čine odgovornom i zelenom, i to po sljedećim temama: priroda, životinje i pejzaž, klima i okoliš, kultura i tradicija, ljudi i gostoljubivost, društvena dobrobit te održivi destinacijski menadžment, koji i čine bit zelenog destinacijskog standarda. Ocjenjivačku komisiju sačinjavao je ekspertni tim 'Top100' održivih destinacija te 'Top100' održivih destinacija selekcijski panel u sastavu 12 međunarodnih stručnjaka u turizmu i održivosti.

Ministar turizma Gari Cappelli u društvu državnog tajnika Tončija Glavine čestitao je Lošinjanima i Drnišanima koji mogu biti primjer drugim destinacijama.

„Ističemo važnost odgovornog, održivog i kvalitetnog turizma, a on počinje upravo od lokalne razine koju želimo poticati da u svoje strateške dokumente i praksu ugrade načela održivosti kako bismo resursnu osnovu važnu za razvoj turizma i gospodarstva očuvali i za buduće generacije. Održivi razvoj nije samo zeleno poslovanje, već i odgovorno upravljanje svim procesima u destinaciji koje će kroz smanjenje sezonalnosti i bolju zaposlenost u konačnici doprinijeti očuvanju baštine te donijeti veću društveno-gospodarsku korist svojim građanima i lokalnim zajednicama“, izjavio je ministar Cappelli.
 
Dobitnicima i održivim destinacijama čestitao je i Dalibor Cvitković, direktor Turističke zajednice grada Malog Lošinja koja je još 2016. postao dijelom najveće zelene destinacijske zajednice.
 
„Lošinj već godinama kroz destinacijski brend menadžment 'plovi' u smjeru održivosti. Htjeli smo ići korak dalje i napredovati pa smo počeli koristiti europske standarde. Tako smo se među prvima u Hrvatskoj uključili u projekt Europske komisije: ETIS - Europski sustav pokazatelja za turizam za održiva odredišta. Sve to ne bi bilo moguće bez kvalitetne suradnje s partnerima i stanovnicima u destinaciji kao ključnim sudionici brojnih projekata u domeni održivog kulturnog, sportskog i zdravstvenog turizma. Drago nam je da je Lošinj i ove godine prepoznat kao jedna od najboljih održivih destinacija u Europi, jer upravo je to dokaz da naša strategija održivosti ide u dobrom smjeru“, izjavio je direktor Cvitković, dok je zamjenik gradonačelnika Drniša Tomislav Dželalija kratko poručio: „Sretni smo što je prepoznat naš smjer održivog razvoja turizma. Grad Drniš je destinacija koja na odgovoran i održiv način upravlja kulturnom i prirodnom baštinom, te na taj način unapređuje turističku ponudu.“

Organizatori Green Destinations su TravelMole, Travellife i ITB Berlin. Obzirom na prijavljene destinacije, ocjenjivačka komisija nagradila je najbolje među top 100 u nekoliko kategorija: ITB Earth Award, Best of Culture & Communities, Best of Cities, Best of Nature, Best of Ecotourism, Best of Seaside, Best of the planet – the best green destination of each continent (Best of Africa, Best of the Americas, Best of Asia – Pacific, Best of Europe).

Pisane vijesti