Doprinos afirmaciji Hrvatske u regionalnoj suradnji

Slika /arhiva/ceinet.jpg

Odlukom Odbora nacionalnih koordinatora Srednjoeuropske inicijative na sastanku održanom 25. svibnja 2005. godine u Tatranskoj Lomnici, u Slovačkoj o sufinanciranju radionice koju "Hrvatska glazbena mladež" organizira u Grožnjanu od 4. do 9. listopada 2005. godine, uspješno su okončane aktivnosti Odjela za međunarodnu turističku suradnju MMTPR-a, započete u ožujku 2005. godine na uspostavi prvog radnog oblika suradnje dviju regionalnih inicijativa, Srednjoeuropske i Jadransko-jonske, sukladne s preporukama iz njihovih temeljnih dokumenata.

Kao predsjedatelj Radnom grupom za turizam SEI-a,  na 19. sastanku, održanom u Rimu 7. ožujka 2005. godine, Odjel za međunarodnu turističku suradnju je u Program rada Radne grupe za 2004 – 2006. uvrstio angažman Hrvatske na projektu razvoja kulturnog turizma u manjim gradićima, koji "Hrvatska glazbena mladež", kao hrvatski lokalni partner u programu INTERREG IIIA provodi pod rukovodstvom talijanske udruge "Progetto musica".

Kako se projekt provodi u četiri zemlje regije koje su istovremeno članice  SEI i JJI (Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Srbija i Crna Gora), MMTPR ga je odlučio, kao inicijativu Hrvatske, u obje regionalne grupacije promovirati u status prvog projekta njihove međusobne suradnje, ali i projekt suradnje nekoliko radnih tijela unutar svake od njih. U tom smislu predsjedateljima Radne grupe za kulturu  i Radne grupe za prekograničnu /regionalnu suradnju i lokalni razvoj SEI-a upućeni  su pozivi da se, sudjelovanjem na radionici u Grožnjanu, ove dvije  grupe pridruže Radnoj grupi za turizam u  višegodišnjem projektu, ostvarujući na taj način sasvim konkretno cilj Izvršnog tajništva SEI-a  na području horizontalne suradnje njezinih radnih tijela. Na radionici će se analizirati rezultati provedenih ocjena potencijala za razvoj kulturnog turizma na 17 lokaliteta u četiri spomenute zemlje regije. 

Na zasjedanju Okruglog stola za gospodarstvo, turizam, malo i srednje poduzetništvo Jadransko-jonske inicijative, održanom u Pržnom 14 - 15. travnja 2005. godine, na prijedlog predstavnice MMTPR-a,  spomenuti projekt razvoja kulturnog turizma je prihvaćen kao "prvi zajednički projekt suradnje sa Srednjoeuropskom inicijativom, na tragu preporuka za regionalnu suradnju II sastanka Odbora visokih službenika MVP-a  članica JJI, održanog u Budvi 1. ožujka 2005." (zaključak Zajedničke izjave, str.6). Istodobno je, u dogovoru s Okruglim stolom za kulturnu suradnju JJI projekt prihvaćen kao pionirska suradnja dvaju Okruglih stolova.

Vijest o ovom postignuću Hrvatske tj MMTPR-a, SEI je objavio na prvoj stranici svog "Newslettera", pod naslovom "Prvi zajednički projekt suradnje Srednjoeuropske i Jadransko – jonske inicijative".



Pisane vijesti