Početak rada turističke zone «Sutla, dolina izvora zdravlja»

Slika /arhiva/sutla.jpg

Na 15. sjednici Stalne mješovite komisije za provedbu SOPS-a između Republike Hrvatske i Republike Slovenije, održanoj danas u slovenskom mjestu Gorišnica, potvrđeno je da turistička zona «Sutla-dolina izvora zdravlja», koja se nalazi na području hrvatske općine Zagorska sela i slovenske općine Podčetrtek, može službeno početi s radom dana 10. lipnja 2005. godine, od kada će policijske postaje početi s izdavanjem turističkih propusnica zainteresiranim turistima. Ovo je prva turistička zona, od pet ukupno proglašenih, koja će službeno započeti s radom.

Za nesmetano korištenje turističke zone, na području na kojem postoji poseban režim kretanja koji omogućuje prelazak državne granice van graničnih prijelaza na za to posebno označenim mjestima koji su dio turističkih putova (biciklističke i pješačke staze), potrebno je kupiti turističku propusnicu. S hrvatske će se strane  turističke propusnice moći nabaviti u Policijskoj postaji  Klanjec, na međudržavnom graničnom prijelazu Miljana - Imeno, kao i na pograničnom prijelazu Luke Poljanske – Podčetrtek, na kojem će i turisti sa slovenske strane moći kupiti propusnicu. Cijena propusnice je 20 kuna, a vrijedi 30 dana.

Turistička zona «Sutla-dolina izvora zdravlja» službeno je, na prijedlog Potkomisije za turizam, proglašena na XIII. sjednici Stalne mješovite komisije za provedbu SOPS-a, održanoj 22. travnja 2004. u Kopru. Nakon toga  slijedio je dugotrajan rad na izradi različitih tabli za označavanje, uspostavi turističkih informativnih centara s obje strane granice te izradi promidžbenih  materijala i turističkih karata.

Prvo predstavljanje ove turističke zone javnosti bilo je 9. listopada 2004., kada je upriličen 1. međunarodni mali maraton «Rokova utrka». Po završetku obilježavanja zone, članovi Potkomisije za turističke zone obišli su 31. siječnja 2005. godine teren i zapisnički konstatirali da turistička zona «Sutla-dolina izvora zdravlja» može početi s radom, što je Stalna mješovita komisija za provedbu SOPS-a i potvrdila zaključkom sa svoje 15. sjednice.



Pisane vijesti