Dodjelom nagrada završene tri manifestacije vezane za turizam

Slika /arhiva/091018-split01w.jpg
Dodjelom triju glavnih nagrada za dokumentarno-promotivne filmove večeras su u Splitu završene tri manifestacije vezane za turizam: 16. međunarodna smotra turizma - INTERSTAS, 12. međunarodni festival turističkog filma i ekologije - ITFCRO te 8. predstavljanje hrvatskih gradova i mjesta za "Zlatni cvijet Europe".

Grad Požega večeras je i službeno nominiran za hrvatskog kandidata za "Zlatni cvijet Europe".

Po odluci međunarodnog ocjenjivačkog žirija Grand prix ITFCRO je pripao španjolskom filmu "Segovia tourism", autora Hervea Tirmarchea. Trofej "Dujam 2009." pripao je indijskom filmu "Incredible India", autora Prakash Vama.

Nacionalna nagrada "Baldo Čupić 2009" za najbolji hrvatski nacionalni turistički film dodijeljena je filmu "Avantura jednog lista", autora Danijela Domazeta, u produkciji Ypsilona iz Osijeka.
Riječ je o dokumentarnim turističko-promotivnim filmovima u trajanju do tri minute a koji su, nakon objavljivanja odluke Međunarodnog ocjenjivačkog žirija, odmah i prikazani brojnim posjetiteljima na svečanosti zatvaranja ovih manifestacija vezanih za turizam.

Osim ove tri glavne festivalske nagrade, dodijeljeno je i više posebnih nagrada te festivalskih diploma za autorski rad.

Predsjednik Međunarodnog ocjenjivačkog žirija Miroslav Mahečić istaknuo je kako se u Hrvatskoj premalo ulaže u turističke filmove, za razliku od inozemstva gdje se događa "eksplozija mašte" u stvaranju turističkih filmova.

Austrijski turistički redatelj Adriano Bottaro rekao je kako se 25 godina bavi turističko-promotivnim filmovima, te da će svoj prvi sljedeći film posvetiti Hrvatskoj. Bottaro je jedan od 15-torice kojem je u kategoriji pojedinaca Europska federacija turističkih novinara (FEST) u sklopu splitske manifestacije dodijelila posebne povelje "FEST 2009", za doprinos u promociji turizma.
Među laureatima u toj kategoriji je i hrvatski skladatelj i pjesnik Arsen Dedić koji je večera, po primitku priznanja otpjevao nekoliko pjesama.

U sklopu 16. Međunarodne smotre turizma (INTERSTAS) više pojedinaca, organizacija i tvrtki iz Hrvatske i zemalja regije dobilo je nagrade Zlatni INTERSTAS 2009.

Predsjedniku Međunarodne smotre INTERSTAS i glavnom direktoru Međunarodnog festivala turističkog filma, Vojku Pleštini, Klub Europskih turističkih novinara dodijelio je posebno priznanje "Zlatno pero" za doprinos u razvoju turizma. Predajući to priznanje predsjednik Europske federacije turističkih novinara Antonio Conte je rekao kako se ono dodjeljuje onima koji su zaslužni za stvaranje "velike Europe turizma od Atlantica do Urala".

Conte je također dodijelio posebnu zahvalnicu Kluba Europskih turističkih novinara državnom tajniku u Ministarstvu kulture RH Zoranu Šikiću, zbog potpore koju to Ministarstvo daje trima splitskim međunarodnim manifestacijama vezanim za turizam.

Pokrovitelj svih triju turističkih manifestacija je predsjednik Republike Stjepan Mesić. (Hina)


Pisane vijesti