Dodjela UNESCO-ovih povelja Starom Gradu i Jelsi velik događaj za hrvatsku kulturu i turizam

Slika /arhiva/Unesco_logo.jpg
Dodjela UNESCO-ovih povelja Starom Gradu i Jelsi velik je događaj za hrvatsku kulturu, kulturnu baštinu i turizam, poglavito za otok Hvar, jedno od naših uglednih odredišta, izjavio je danas ministar kulture Božo Biškupić uoči sutrašnje svečanosti uručenja povelja gradonačelnicima tih dvaju hvarskih gradova.
 
Po ministrovim riječima malo se koji otok, kao Hvar, može podičiti takvim kulturnim dobrima koja su uvrštena na UNESCO-ovu Listu svjetske baštine.
 
"To je Starogradsko polje s potpuno sačuvanom podjelom poljoprivrednog zemljišta, antičkom grčkom horom, koji je upisan u srpnju prošle godine, oblikovan prisutnošću u kamenim suhozidima, milenijskim međama sraslim u čudesan otočni krajolik, izvrsnom očuvanošću ljudskim trudom", podsjetio je ministar. Napomenuo je kako je taj spomenički urbani i pejzažni sklop neodvojiv dio velike i ukupne svjetske baštine.
 
Nakon toga velikoga priznanja, koje spada u svjetsku materijalnu baštinu, otok Hvar je, kako je dodao, dobio i dva UNESCO-ova priznanja za nematerijalnu baštinu - za "Procesiju za križen" u Jelsi i za čipkarstvo benediktinki u hvarskom samostanu, na nedavno održanoj generalnoj skupštini u Abu Dhabiju.
 
Povelje će uručiti visoka predstavnica UNESCO-a Mechtild Roessler, ravnateljica odjela za Europu i SAD. Svečanosti će nazočiti i predstavnici Icomosa (Međunarodnog vijeća za muzeje i galerije) koji djeluje pri UNESCO-u. Oni će pritom razgledati i ljepote otoka Hvara. (Hina)


Pisane vijesti