Dani vina i turizma od 11. travnja do 9. svibnja

Slika /arhiva/110827_ilocka.jpg

Priredba 7. dani vina i turizma Osječko-baranjske županije održat će se od 11. travnja do 9. svibnja u nekoliko gradova i općina ove županije, a uz županijsko ocjenjivanje kvalitete vina po prvi put će se organizirati nacionalno ocjenjivanje crvenih vina, izvijestili su u utorak u Osijeku predstavnici organizatora.

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić kazao je na konferenciji za novinare kako je vino, uz autohtone prehrambene proizvode te prirodne ljepote i tradicijsku baštinu, jedna od temeljnih poveznica razvoja ruralnoga turizma u Županiji. Dodao je kako ovakve priredbe okupljaju veliki broj posjetitelja, kao i turista iz drugih područja Hrvatske zbog čega su u organizaciju uključene turističke zajednice s područja Županije.

Direktor županijske Turističke zajednice Antonio Sobol kazao je kako će se, uz obilazak županijskih vinogorja i vinskih cesta, u Osijeku, Đakovu, Belom Manastiru, Našicama i Dalju održat "Wine tour" večeri uz predstavljanje vina i gastronomske ponude. Priredba je osmišljena kao dodatni turistički sadržaj za goste koji već borave u ovoj županiji, ali i motiv za dolazak turista iz drugih dijelova Hrvatske.

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Silva Wendiling kazala je kako će se dvodnevno ocjenjivanje vina, koje osim županijskog, uključuje i nacionalno ocjenjivanje crvenih vina, u suradnji s udrugom "Graševina Croatica" održati u Belom Manastiru. Dodala je kako je na prošlogodišnjem županijskom ocjenjivanju kvalitete vina bilo prijavljeno više od 100 uzoraka.

Dožupan Željko Kraljičak kazao je kako će se priznanja najboljim vinarima dodjeliti 29. travnja u Osijeku.

Pokrovitelji "Dana vina i turizma" su Ministarstvo turizma i Osječko-baranjska županija.

(Hina)



Pisane vijesti