Predstavljanje Apoksiomena u British Museumu u Londonu

Slika /arhiva/M_Vrdoljak_Apoksiomen_mv1.jpg

Povodom izložbe brončanog kipa Apoksiomena, Mali Lošinj i Turistička zajednica Grada će se 10. travnja 2015. predstaviti u British Museumu u Londonu, u sklopu jednodnevne stručne konferencije pod nazivom„Study day: The athlete of Croatia: a bronze youth from the sea“ posvećene Apoksiomenu, s naglaskom na pronalazak, restauraciju, očuvanje te njegovo povijesno i umjetničko značenje. Konferenciju organizira British Museum u suradnji s Ministarstvom kulture RH, Hrvatskim restauratorskim zavodom u Zagrebu i uz podršku Veleposlanstva RH u Londonu. 

Najavljenu stručnu konferenciju započet će viša konzervatorica Iskra Karniš Vidović iz Hrvatskog konzervatorskog zavoda u Zagrebu koja će prisutne upoznati s otkrićem i obnovom Apoksiomena te konzervatorskim radovima i izložbama statue. O Apoksiomenu i antičkoj brončanoj skulputri govorit će Peter B.Campbell sa Sveučilišta Southampton te Ian Jenkis, Judith Swaddling, Ross Thomas, Michael Fischer, Marilyn Hockey, Fleur Shearman i Peter Higgs iz British Museuma. Nakon predavanja, rasprava i panel diskusija, u poslijepodnevnim satima, arhitekt Saša Randić predstavit će Muzej Apoksiomena (Palača Kvarner) u Malom Lošinju. Direktorica Turističkog ureda TZG Malog Lošinja, Đurđica Šimičić  predstavit će Lošinj  - otok vitalnosti i zdravlja, a završno izlaganje imat će veleposlanik Republike Hrvatske u Londonu Ivan Grdešić.

Istodobno, bit će to prilika za predstavljanje regije Kvarner i Republike Hrvatske kroz zajednički promotivni video, a prisutni će biti zamjenica gradonačelnika grada Malog Lošinja Ana Kučić, direktorica TZG Malog Lošinja Đurđica Šimičić i predstavnici predstavništva HTZ-a u Londonu.

Ponos i bogatstvo kulturne baštine Lošinja - kip Apoksiomena visok 192 cm, izronjen 1999. godine u neposrednoj blizini otoka Lošinja, izložen je u British Museumu u sklopu izložbe „Definiranje ljepote“ koja se bavi tijelom u antičkoj grčkoj umjetnosti. Izložba, koja se u Sainsbury Exhibition Gallery British Museuma može razgledati do 5. srpnja, prikazuje načine eksperimentiranja s prikazom ljudskog tijela u antičkoj grčkoj skulpturi tijekom dva tisućljeća.



Pisane vijesti