Riječke turističke brojke u stalnom porastu

Slika /arhiva/070415_ri_turistp.jpg

Botel Marina, kao hostel s najvišim ostvarenim turističkim prometom u 2014. godini, danas je ugostio konferenciju za novinare na kojoj su predstavljeni turistički rezultati Rijeke u 2014. godini, te u prva tri mjeseca 2015. godine. O turističkim rezultatima Rijeke govorili su gradonačelnik grada Rijeke Vojko Obersnel, direktor TZ grada Rijeke Petar Škarpa, te privatna iznajmljivačica Luana Amura i predstavnik hostela Botel Marina Andrej Kušeta, koji su u svojim kategorijama smještajnih kapaciteta ostvarili najveći turistički promet u 2014. godini.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel najavio je dobre vijesti i odlične ostvarene turističke rezultate u predsezoni, po kojima je Rijeka apsolutni šampion u Primorsko-goranskoj županiji. Nakon povećanja turističkog prometa od 19 posto u 2014. godini, pozitivni se trend nastavlja i u ovoj, a raste i broj dana koliko gosti ostaju u Rijeci koja se više ne može nazvati samo tranzitnim gradom, već posjetitelji sve više prepoznaju vrijednosti Rijeke i okolice kojima treba posvetiti pažnju kroz više dana.

Gradonačelnik je podsjetio i na same početke povećanja riječkih smještajnih kapaciteta, kada je 2006. godine Grad Rijeka inicirao otvaranje prvog hostela, ustupivši zgradu Hrvatskom ferijalnom i hostelskom savezu, do današnjih 13 riječkih hostela, koji će se uskoro povećati za još jedan, a čemu je razlog sve veća potražnja turista za takvom vrstom smještaja. Procvat doživljavaju i privatni iznajmljivači kojih je do prije par godina bilo tek nekoliko, a danas ih je više od stotinu s popunjenosti u prosjeku od 80 pa do više od 200 dana na godinu, pri čemu su apartmani Luana rekorderi s čak 236 popunjenih dana u godini.

Direktor Turističke zajednica grada Rijeke Petar Škarpa predstavio je turističke brojke ostvarene u 2014. i prva tri mjeseca 2015. godine, naglasivši da je znatno povećan ukupan broj dolazaka i noćenja domaćih i stranih gostiju, što je rezultat višegodišnjih ulaganja svih turističkih djelatnika kroz proširene sadržaje i atraktivnu turističku ponudu grada. Nakon rekordnog turističkog prometa ostvarenog u 2014. godini od 173.549 noćenja te stopom rasta od 19 posto na razini godine, trend rasta nastavljen je u prvom kvartalu 2015. godine. Ostvareno je 12.476 dolazaka, što je 17 posto više u odnosu na isto razdoblje 2014. godine. U porastu je i prosječan boravak turista u gradu i to od 1,91 dan na 2,20 dana.

Pozitivni trend rezultat je zajedničkih aktivnosti Grada Rijeke, Turističke zajednice grada Rijeke i svih direktno i indirektno uključenih subjekata u turističkoj ponudi destinacije, ali i novog projekta Hrvatske turističke zajednice – Hrvatska 365 – čiji dio je i Rijeka, zajedno s Opatijom kao jedna PPS, odnosno Hrvatska 365 destinacija. S obzirom na obećavajuće brojke na samom početku godine, očekuje se uspješno i rekordno ljeto u Rijeci.

Privatna iznajmljivačica Luana Amura, s najvećim ostvarenim turistički prometom u 2014. godini s 1275 dolazaka i 2282 noćenja, a ujedno i predsjednica Udruge privatnih iznajmljivača Rijeke, primila je čestitke Obersnela i Škarpe za ostvarene rezultate. Gosti se često vraćaju u Rijeku, a veliki dio promocije odrađuju i osobne preporuke starih gostiju prijateljima i rodbini.

Botel Marina u prošloj je godini ostvario najveći turistički promet u kategoriji hostela s 10.424 dolazaka i 15.312 noćenja. Predstavnik Botela Andrej Kušeta zadovoljan je uspjehom ovog relativno novog projekta i vjeruje da će se u 2015. godini ostvariti još bolji rezultati. Povećanje broja dana boravka gostiju u Rijeci osjetili su i u Botelu Marina, a Kušeta je naglasio da važnu ulogu u tome imaju i gosti koji dolaze zbog zdravstvenog turizma, konkretno dentalnog, što je područje koje bi se trebalo i dalje razvijati.



Pisane vijesti