Dan Svjetske turističke organizacije - UNWTO na ZV-u

Slika /arhiva/unwto-log.jpg

Hrvatska je važna članica Svjetske turističke organizacije-UNWTO od koje ima veliku podršku za dalji, održiv razvoj turizma, istaknuo je zamjenik glavnog tajnika UNWTO-a Taleb Rifai na Danu Svjetske turističke organizacije organiziranom u sklopu međunarodnog sajma turizma CroTOUR na Zagrebačkom velesajmu. Hrvatska i UNWTO već godinama odlično surađuju, rekao je Rifai koji je posebno pozdravio ponovno osnivanje Ministarstva turizma. Ocjenjujući da Hrvatska u razvoju turizma ide dobrim smjerom čestitao je hrvatskim turističkim djelatnicima na rezultatima zadnjih nekoliko godina nazvavši Hrvatsku "pričom o (turističkom) uspjehu". Gostima iz UNWTO-a zahvalio je ministar turizma Damir Bajs kazavši da je sajam CroTOUR izvrsna prilika za susret hrvatskih turističkih djelatnika s čelnim ljudima te specijalizirane agencije UN-a za turizam, čija je Hrvatska članica od 1993.

Hrvatska je važna članica Svjetske turističke organizacije-UNWTO od koje ima veliku podršku za dalji, održiv razvoj turizma, istaknuo je zamjenik glavnog tajnika UNWTO-a Taleb Rifai na Danu Svjetske turističke organizacije organiziranom u sklopu međunarodnog sajma turizma CroTOUR na Zagrebačkom velesajmu.

Hrvatska i UNWTO već godinama odlično surađuju, rekao je Rifai koji je posebno pozdravio ponovno osnivanje Ministarstva turizma. Ocjenjujući da Hrvatska u razvoju turizma ide dobrim smjerom čestitao je hrvatskim turističkim djelatnicima na rezultatima zadnjih nekoliko godina nazvavši Hrvatsku 'pričom o (turističkom) uspjehu'.

Govoreći o turizmu na globalnoj razini, koji unatoč teškoćama iz godine u godinu bilježi poraste i putnika i prihoda, Rifai je istaknuo da na njegovo odvijanje zadnjih nekoliko godina, a posebno prošle i ove, najviše utječe porast cijena nafte te hrane.

To su novi izazovi, koje će turizam, vjeruje, uspjeti nadvladati, budući je već do sada puno puta pokazao svoju održivost i izdržljivost.

Iznio je i podatke o lanjskih 900 milijuna međunarodnih turističkih dolazaka u svijetu, što je u odnosu na 2006. bilo 6 posto više i iznad svih očekivanja, a ukupni prihod od turizma na svjetskoj razini po procjenama UNWTO-a za prošlu godinu mogao bi biti 5 do 7 posto veći od 735 milijardi dolara ostvarenih 2006.

Za ovu godinu i dalje do 2020. očekuje da će stope rasta biti nešto manje, od oko 4 posto godišnje u međunarodnim dolascima, odnosno da bi 2020. u svijetu preko granice putovalo 1,6 milijardi ljudi.

Gostima iz UNWTO-a zahvalio je ministar turizma Damir Bajs kazavši da je sajam CroTOUR izvrsna prilika za susret hrvatskih turističkih djelatnika s čelnim ljudima te specijalizirane agencije UN-a za turizam, čija je Hrvatska članica od 1993.

Hrvatska već od tada ima dobru suradnju s tom organizacijom, a ovo je samo jedna od prilika da se ta suradnja podigne na višu razinu te možda i poveća broj njenih hrvatskih pridruženih članica, što osim državnih i znanstvenih institucija mogu biti i turističke tvrtke. (Hina)



Pisane vijesti