Đurđevac nacionalni pobjednik za „Europske destinacije izvrsnosti“

Slika /arhiva/djurdjevac-z.jpg

Ovogodišnji nacionalni pobjednik za izbor „Europske destinacije izvrsnosti“ je podravski grad Đurđevac. Kao nacionalni pobjednik u ovom projektu, Đurđevac će se predstaviti 18. i 19. rujna 2008. godine u Bordoux u Francuskoj.

Za ovo je prestižno priznanje u zadanom roku (do 31. siječnja) pristiglo čak 27 kandidatura od čega je Povjerenstvo Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice sukladno europskim i nacionalnim kriterijima projekta tijekom ožujka obišlo 10 destinacija koje su ušle u uži krug. Nakon zbroja bodova, izabrano je pet destinacija koje su razvile svoju turističku ponudu isključivo temeljenu na vrednovanju nematerijalne baštine.

Povjerenstvo je odabralo je 5 destinacija i to: Pakovo selo, Sinj, Čakovec, Sisak i Đurđevac. U Svetom Martinu na Muri, prošlogodišnjem pobjedniku ovog projekta, 29. travnja 2008. predstavnici pet najboljih predstavili su svoje destinacije medijima i članovima povjerenstva. Svoje prezentacije nominirani su temeljili prvenstveno na socio-kulturnom i ekonomskom utjecaju na destinaciju te su uključili i ostale informacije koje potvrđuju kako se njihova turistička ponuda isključivo temelji na vrednovanju nematerijalne baštine.

Izbor za Europske destinacije izvrsnosti počeo je kao pilot projekt u zemljama članicama Europske unije. Prošle godine (2006./2007.) Hrvatska je dobila mogućnost sudjelovanja, ali bez prava na financijsku potporu, kada je Sveti Martin na Muri proglašen, uz još devet destinacija, za turističku destinaciju izvrsnosti na ruralnom području.

Ciljevi spomenutog projekta su promicanje europskog turizma, stvaranje svijesti o raznolikosti ponude, promicanje zemalja i regija, promoviranje nagrađenih destinacija i stimuliranje drugih destinacija da prihvate modele održivog razvoja turizma.

Za 2007./2008. godinu tema je bila "Turizam i lokalna nematerijalna baština", na kojoj se temelji jedan od ciljeva ovogodišnje akcije - nagraditi one netradicionalne turističke destinacije koje su razvile svoju turističku ponudu isključivo temeljenu na vrednovanju te baštine (tradicijski običaji, rituali, obrti, legende, umjetnost i slično). Tema za 2008/2009. godinu je "TURIZAM I ZAŠTIĆENA PODRUČJA". (više na stranicama HTZ-a)



Pisane vijesti