Članovi Odbora za turizam za dulji rok prilagodbe na zabranu pušenja

Slika 17.6.2009
Članovi saborskog Odbora za turizam, iz oporbe i vladajućih, suglasili su se danas da bi se ugostiteljima morao dati dulji rok prilagodbe na Zakon o graničavanju uporabe duhanskih proizvoda, po uzoru na zemlje EU, u kojima je taj rok iznosio između tri i pet godina, dok su hrvatski ugostitelji za to imali samo šest mjeseci.

Zastupnici su to zaključili u raspravi o predstavci kojom su Hrvatska udruga restoratera (HUR) i Hrvatska obrtnička komora (HOK) zatražile da se Zakon revidira, da se produlji rok prilagodbe, a manjim objektima prepusti odluka o tome hoće li dopustiti pušenje.

Da je oko spornog zakona potrebno pronaći kompromis smatra i državni tajnik u Ministarstvu turizma Ivo Mujo. Iako ističe da Zakon ne utječe na konkurentnost hrvatskog turizma, jer i konkurentne zemlje imaju slična ograničenja, Mujo je kazao kako će se najesen zasigurno vidjeti negativni učinci zabrane pušenja. Naglasio je da se zakon mora poštovati, ali i da Ministarstvo turizma "želi pomoći da se nađe kompromisno rješenje".

Silvano Hrelja
(HSU) smatra da zabrana pušenja u zatvorenom prostoru pušače neće navesti da odustanu od štetne navike. "Ne možete zbog upitnog poboljšanja zdravlja u državi kazniti one koji od toga žive", rekao je Hrelja. HDZ-ovci Dubravka Šuica, Nedjeljko Strikić i Gari Capelli smatraju, pak, da će se potpuna zabrana pušenja u zatvorenom morati provesti "kad-tad". Suglasni su, međutim, da ugostiteljima treba dati dulji rok prilagodbe. "Rok prilagodbe bio je kratak, i ako smo negdje pogriješili, onda smo pogriješili u tome", ocijenila je Šuica. (Hina)


Pisane vijesti