Karlovački Ivanjski krijesovi 22. i 23. lipnja

Slika 17.6.2009
Višestoljetni običaj paljenja ivanjskih krijesova uz obale rijeke Kupe u karlovačkim četvrtima Gazi i Baniji ove će godine zbog proslave 155. obljetnice Karlovačke pivovare prvi put trajati dva dana, izvijestile su direktorica gradske turističke zajednice Tihana Bakarić i predsjednica Uprave Karlovačke pivovare Monique Peters na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji u pivovari.

Ivanjski krijes je natjecanje Gaze i Banije u veličini i duljini vatre, a praćeno je bogatom ugostiteljskom ponudom i sličnim sadržajima te uvijek privuče deset i više tisuća posjetitelja.

Središnji događaj, paljenje krijesova s vatrometom, bit će navečer 23. lipnja uoči Ivanja, a u tijeku dva dana (22. i 23. lipnja) predviđeni su bogati športski i glazbeni programi. Karlovačka pivovara, rečeno je, Karlovčanima i njihovim gostima daruje koncert "Nene Belana i Fiumensa" 22. lipnja na košarkaškom igralištu Šanac.

Paljenje ivanjskog krijesa pretkršćanski je narodni običaj povezan sa žetvenim svečanostima i početkom ljeta. Nekad se zajednički skupljalo granje, potom se palila vatra, koju su preskakali djeca i mladi. (Hina)


Pisane vijesti