Cities Index 2016: Bangkok, London i Pariz s najviše stranih posjetitelja

Slika /arhiva/110520-trg001_bd.jpg

Bangkok, London i Pariz najposjećenije su destinacija u svijetu po broju međunarodnih posjetitelja ove godine, pokazuje godišnje istraživanje Mastercard Global Destinations Cities Index koje donosi popis 132 najposjećenija grada iz cijelog svijeta.

Rezultate tog istraživanja proslijedili su iz hrvatskog ureda MasterCarda napominjući kako ono pruža uvid u broj posjetitelja i procjene njihove potrošnje za ovu godinu.

Prema Cities Index 2016, Bangkok, na Tajlandu. će ove godine biti najposjećeniji u svijetu, jer se do kraja godine u tom gradu očekuje gotovo 21,5 milijuna stranih turista koji će prenoćiti.

Slijede ga London koji ove godine očekuje gotovo 20 milijuna stranih posjetitelja, Pariz s nešto više od 18 milijuna posjetitelja, te potom Dubai s očekivanih 15,3 milijuna posjetitelja.

Iza su New York s oko 13 milijuna posjetitelja, Singapur s 12,1 milijunom, Kuala Lumpur i Istanbul s po 12 milijuna, Tokio s 11,7 milijuna te Seul s 10,2 milijuna stranih posjetitelja.

"Najveće iznenađenje u ovogodišnjem izdanju istraživanja je skok Dubaija u sam vrh popisa na temelju procijenjene potrošnje međunarodnih posjetitelja u iznosu od 31,3 milijarde američkih dolara, što premašuje potrošnju od gotovo 20 milijardi dolara u drugoplasiranom Londonu", napominje se uz istraživanje te dodaje kako način na koji ljudi putuju i troše u drugim zemljama ukazuje na povezanost i važnost svjetskih gradova.

Ističu i da je istraživanje pokazalo da se popisi 10 najposjećenijih i 10 najbrže rastućih gradova u potpunosti razlikuju, za što su najbolji primjeri u regijama Azije/Pacifik, Bliski Istok i Afrika, koje postaju sve važniji elementi globalne ekonomije.

Po podacima iz istraživanja, na globalnoj je ljestvici najveći rast broja stranih turista tijekom proteklih sedam godina imala Osaka u Japanu, od 24,1 posto.

Na popisu prvih deset najbrže rastućih gradova u svijetu su još i Chengdu (rast od 20 posto), Abu Dhabi (19,8 posto), Colombo (19,5 posto), Tokio (18,5 posto), Rijad (16,4 posto), Taipei (14,5 posto), Xi’an (14,2 posto) te Teheran i Xiamen (po 13 posto rasta).

U Europi, pak, na popisu najbrže rastućih gradova našli su se gradovi srednje i istočne Europe, pri čemu su Prag i Beč među 20 najposjećenijih destinacija.

"Vrlo značajno je što su se ove godine Budimpešta, Bukurešt i Sofija našli na popisu 10 najbrže rastućih europskih gradova", ističu MasterCardovi istraživači dodajući da sve to pruža i novu sliku potrošnje na putovanjima.

Studija Cities Indeks pokazala je i da u strukturi prekogranične potrošnje, uključujući u restoranima, za smještaj i kupovinu, u 20 najposjećenijih gradova više posjetitelja putuje i troši zbog razonode, osim u Šangaj, gdje više od polovice posjetitelja dolazi zbog posla.

"Većina posjetitelja 20 najposjećenijih gradova u svijetu najviše potroši u kupnji, u usporedbi s potrošnjom na obroke, osim u Europi, gdje se u Amsterdamu, Barceloni, Istanbulu, Milanu, Parizu, Pragu i Beču na hranu troši veći dio", navode uz studiju iz MasterCarda. (Hina)



Pisane vijesti