Svjetski kongres socijalnog turizma u Zagrebu od 18. do 21. listopada

Slika /arhiva/P-H20160922017773.jpg

Svjetski kongres socijalnog turizma održat će se u Zagrebu od 18. do 21. listopada i na njemu će se raspravljati o najnovijim trendovima socijalnog, solidarnog, odgovornog i uključivog turizma s naglaskom na socijalnu politiku kao pokretača rasta domaćeg turizma, najavljeno je u danas na konferenciji za novinare. 

Kongres organiziraju Međunarodna organizacija socijalnog turizma ISTO u suradnji s hrvatskim partnerima, među kojima su Grad Zagreb, ministarstva turizma te socijalne politike i mladih, Hrvatska gospodarska komora (HGK), Hrvatska turistička zajednica (HTZ), Hrvatski ferijalni i hostelski savez (HFHS) te mnogi drugi, a očekuje se oko 200 sudionika iz cijelog svijeta.

"Kongres u Hrvatskoj će se nastaviti na njegovo prethodno izdanje održano u Sao Paolu kada je pokrenuta i inicijativa za aktivnije promicanje socijalnog turizma u svijetu, a raspravit će tri glavna područja - dostupnost turizma za sve, socijalnu politiku i važnost turizma za razvoj regije i održivost", naglasio je predsjednik organizacijskog odbora s hrvatske strane Miljenko Bura. 

Dodao je da se u Hrvatskoj socijalni turizam najčešće veže uz putovanja osoba s posebnim potrebama, ali to je zapravo puno više od toga i obuhvaća brojne društvene skupine, od mladih do starih, koji trebaju sve što i drugi turisti i "ono nešto malo više".

Direktor organizacije ISTO Charles Belanger naglasio je da je za razvoj socijalnog turizma i uključivanje različitih društvenih skupina u putovanja potreban i puno veći angažman turističke industrije, ali i podrška države, o čemu će također biti riječi na kongresu.

Istaknuo je i kako se zadnjih nekoliko godina povećao broj studija koje obrađuju tu temu. "Velik dio istraživanja usmjeren je na različite ciljne skupine za taj turizam, no još uvijek nedostaje interdisciplinarnih istraživanja koji bi povezali različite pristupe i sektore, primjerice međugeneracijske aspekte socijalnog turizma ili raznolikosti obiteljskih struktura i kako one mogu utjecati na vrste iskustava i rezultata postignutih programima socijalnog turizma. Nedostaje i istraživanja s naglaskom na promjene u politici socijalnog turizma i praksi tijekom vremena", upozorio je Belangera.

No, dobrim je ocijenio što se od početka ekonomske krize 2008. godine politike socijalnog turizma kontinuirano revidiraju u većini europskih zemalja. "Socijalni turizam sada se u svijetu nalazi na prijelomnoj točki, pogotovo zbog velikih demografskih promjena i brojnih društvenih izazova poput veće socijalne uključenosti, brige i skrbi za starije osobe, mijenjanja globalnih granica diljem svijeta zbog migracija, preseljenja i izbjeglica, novih poslovnih modela, prijenos znanja i drugih", kazao je.

Za organizaciju kongresa u Hrvatskoj, kako je rečeno, najzaslužnija je Vanda Šagovac, predsjednica udruge Svijet tišine, koja vjeruje da će kongres pridonijeti i boljem prepoznavanju gluhonijemih i njihovih potreba za putovanja i odmor. (Hina/FaH)



Pisane vijesti