Četvrta edukacija o programima prekogranične i transnacionalne suradnje za turističke projekte

Slika /arhiva/200516_ST3.jpg

Ministarstvo turizma i Glavni ured Hrvatske turističke zajednice održali su danas u Splitu četvrtu edukaciju s temom 'Hrvatski turizam kroz programe europske teritorijalne suradnje u financijskoj perspektivi 2014.-2020.: 'Programi prekogranične i transnacionalne suradnje za turističke projekte'. Edukaciji su se odazvali djelatnici svih razina sustava turističkih zajednica i njihovi potencijalni projektni partneri iz javnog i privatnog sektora iz Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i Zadarske županije. Pomoćnica ministra turizma Olivera Shejbal u uvodnom govoru je zaželjela dobrodošlicu sudionicima te podržala njihovu namjeru u prijavljivanju projektnih ideja. Istaknula je kako je cilj edukacija poticanje djelatnika na aktivnije sudjelovanje u pripremi provedbi projekata unutar Programa prekogranične i transnacionalne suradnje.

Ministarstvo turizma i Glavni ured Hrvatske turističke zajednice održali su danas u Splitu četvrtu edukaciju s temom 'Hrvatski turizam kroz programe europske teritorijalne suradnje u financijskoj perspektivi 2014.-2020.: 'Programi prekogranične i transnacionalne suradnje za turističke projekte'. Edukaciji su se odazvali djelatnici svih razina sustava turističkih zajednica i njihovi potencijalni projektni partneri iz javnog i privatnog sektora iz Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i Zadarske županije.

Pomoćnica ministra turizma Olivera Shejbal u uvodnom govoru je zaželjela dobrodošlicu sudionicima te podržala njihovu namjeru u prijavljivanju projektnih ideja. Istaknula je kako je cilj edukacija poticanje djelatnika na aktivnije sudjelovanje u pripremi provedbi projekata unutar Programa prekogranične i transnacionalne suradnje.

Programe prekogranične i transnacionalne suradnje u financijskoj perspektivi 2014.-2020. predstavili su predavači iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i Agencije za regionalni razvoj. Mislav Kovač iz MRRFEU predstavio je program CBC Italija-Hrvatska 2014.-2020. te je iznio najnovije podatke vezane uz očekivani i planirani vremenski slijed programa. Kao i na edukaciji u Dubrovniku najavio je kako se poziv na dostavu projektnih prijedloga za taj program očekuje u rujnu 2016. godine. Anita Paurević iz ARR predstavila je program CBC IPA Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora za koji su sudionici edukacije iskazali interes za aktivnosti vezane uz izvještavanje i praćenje implementacije.

Antonija Eremut Erceg, djelatnica Grada Solina, predstavila je projekt pod nazivom ‘Connecting Separated’ čiji je nositelj grad Solin, a sufinanciran je u okviru prekograničnog programa IPA Hrvatska-Bosna i Hercegovina 2007.-2013. Grad Solin vrlo je aktivan u prijavljivanju projekata na Programe europske teritorijalne suradnje i njihove implementacije te također i na Programu međuregionalne suradnje URBACT čime stječu iskustva strateškog planiranja ravnopravno s drugim gradovima i regijama Europske unije.

Pročelnica UO za prostorno planiranje Grada Sinja Ankica Panža prezentirala je projekt 'Staza Gospe Sinjske', proveden u partnerstvu s TZ Sinja, također sufinanciran u okviru IPA Hrvatska-Bosna i Hercegovina 2007.-2013. Projekt je vrlo značajan jer promovira vjerski turizam, a uspješnost projekta mjeri se povećanim brojem dolazaka i noćenja za 13%. Nositelj i projektni partneri i dalje planiraju razvijati projekt putem prijavljivanja na javne pozive koji slijede na relevantnom programskom području.

Predstavnici HGSS-a Anđela Odrljin i Tonći Lučić opisali su svoja iskustva te predstavili brojne projekte koje su do sada provodili kao i one koje pripremaju, uključujući strateške ali i manje projektne ideje koje planiraju prijaviti na nadolazeće natječaje.

U posljednjem dijelu edukacije Mislav Kovač iz MRRFEU predstavio je Programe transnacionalne suradnje 2014.-2020.: AdrionDunavSredišnja Europa i Mediteran.

Edukaciji se pridružio i član Europskog parlamenta Andrej Plenković koji je srdačno pozdravio sudionike edukacije i ukazao na veliki značaj i potrebu sudjelovanja djelatnika sustava turističkih zajednica na programima EU. Potaknuo je sve sudionike na aktivno uključivanje i maksimalno iskorištavanje sredstava iz EU koja stoje na raspolaganju Republici Hrvatskoj.

Prezentacije:



Pisane vijesti