Četiri hrvatske vile za odmor dobile nagrade za najbolje u Europi

Slika /z_Slike/z_logos/EHHA_L.JPG

Četiri vile iz Hrvatske koje pružaju turistički smještaj osvojile su europske nagrade za najbolje kuće za odmor "Best European Holday Home", koje treću godinu za redom dodjeljuje Europsko udruženje obiteljskog smještaja (EHHA), čija je članica Zajednica obiteljskog turizma pri HGK postala ove godine.

Nagrade su dobili Vila Vista Zamask u Istri (u kategoriji najoriginalnija kuća), Vila Sreser s Pelješca (za najbolju kući na obali), Vila Falcon Rook iz Konavala (za najbolju obiteljsku kuću) te Vila Vadediji kraj Žminja (za najbolju wellness kuću), priopćeno je u petak iz Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Time je Hrvatska postala apsolutni pobjednik s nagradama u četiri od ukupno osam kategorija, ističu iz HGK, uz napomenu da je proglašenje i dodjela nagrada najboljim kućama za odmor u obiteljskom vlasništvu održana u četvrtak navečer u Bruxellessu.

Hrvatska je ove godine, s obzirom da je tek postala članica EHHA-e putem Zajednice obiteljskog turizma pri HGK, prvi put kandidirala za ove nagrade te je u konačnici imala 12 finalista od ukupno 64 u osam kategorija iz ukupno 18 europskih zemalja.

Više finalista od Hrvatske imala je jedino Velika Britanija, čije su kuće za odmor osvojile tri nagrade, dok su primjerice velike turističke zemlje poput Francuske i Italije imale samo po dva predstavnika u finalu ovog natjecanja.

"Nagrade obiteljskom smještaju u Hrvatskom je veliki uspjeh i potvrda da se taj segment turizma razvija u pravom smjeru. To je također potvrda i sve veće prepoznatljivosti hrvatskog turističkog smještaja u domaćinstvu na europskim tržištima, a s obzirom da je ove godine broj objekata koji pruža takav smještaj premašio 90 tisuća iznimno je važna specijalizacija njihove ponude, brendiranje destinacije i edukacija domaćina na čemu intenzivno radi Zajednica obiteljskog turizma pri HGK", poručuje zamjenica predsjednika te zajednice Danijela Čavlović.

Ona je ujedno, kao jedina iz Hrvatske, bila uključena i u izbor najboljeg europskog obiteljskog smještaja te je u ime hrvatskih pobjednika preuzela i nagrade.

Zajednica obiteljskog smještaja pri HGK članicom EHHA-e postala je u ožujku ove godine, kada su iz EHHA-e istaknuli i da je model organizacije obiteljskog smještaja u hrvatskom turizmu primjer dobre prakse, koji može poslužiti i kao određeni putokaz u zakonskoj regulaciji te rastuće ponude u Europi.

"Nigdje u Europi privatni ili smještaj u kućanstvima za turiste nije tako dobro uređen kao u Hrvatskoj, koja se, kao i druge zemlje, zbog rastućih internetskih platformi za rezervaciju i prodaju smještaja, suočava sa sve jačom ponudom i potražnjom tog smještaja, ali za razliku od većine ostalih u Europskoj uniji, u Hrvatskoj za to 'suočavanje' nisu nespremni jer je taj smještaj zapravo dominantan u ukupnome turističkom smještaju", poručio je tada i glavni tajnik EHHA-e Carlos Lassen.

Obiteljski smještaj u hrvatskom turizmu ima više od 50 posto udjela kad je riječ o turističkim krevetima, odnosno više od 500 tisuća u više od 90 tisuća kućanstava koji se time registrirano bave. Većina ih je u kategoriji tri zvjezdice, a priprema se rekategorizacija koja bi dodatno povećala kvalitetu tog smještaja.

EHHA je osnovana 2013. godine, a prema podacima tog udruženja, u zadnje dvije godine oko 45 milijuna Europljana je tijekom putovanja koristilo smještaj u domaćinstvima po Europi, gdje se nudi više od 20 milijuna kreveta i od čega se ostvaruje godišnji promet od oko 80 milijardi eura. (Hina/FaH)

Ostale vijesti